“Der findes mennesker, som bare ER cool. For eksempel Markus. Han har smilehul i venstre kind og skolens bedste højrefod. Eller Cornelia, der har silkehår og bevæger sig, som om hun stod på en …

“Der findes mennesker, som bare ER cool. For eksempel Markus. Han har smilehul i venstre kind og skolens bedste højrefod. Eller Cornelia, der har silkehår og bevæger sig, som om hun stod på en scene, selv når hun bare skal ud at tisse.

Og så findes der nogle, der er endnu coolere. Sådan nogle som os. Helena, Alfred. Ivan og mig. Vi er så cool, at ingen har opdaget det endnu! Men det er kun et spørgsmål om tid. Det siger Helena i hvert fald…”

Bogens fortæller er pigen Bjørk, der hader sit navn, opfatter sig selv som kedelig, men som vi læsere hurtigt finder ud af har vildt meget humor og er pænt sjov. Hun elsker at læse tykke bøger og er vild med at tegne. Faktisk så meget, at hun drømmer om ubrugte tegneblokke og nyspidsede blyanter om natten.

En dag starter Helena i klassen. Klædt i pink fra top til tå med en ustyrlig frisure og en ustoppelig lyst til konstant at knevre. Fx. om alt det hun selv synes, at hun er god til. Ulidelig? Faktisk ikke. Bjørk og Helena bliver hurtigt venner og inden længe er Helena ved at rekruttere to drenge til deres kommende cool klike.

Bøgerne er skrevet på linjeret papir med en skrifttype, der ligner håndskrift og illustreret med Bjørks blyantstegninger. Det giver os en fornemmelse af, at det rent faktisk er Bjørk, der fortæller os historien. Skriften er halv stor og man læser sig derfor ret hurtigt gennem siderne.

Bøgerne er anmeldt i samarbejde med Johan på 8 år og Tue på 12 år, der begge har læst begge bøger. De har læst sig grinende gennem bøgerne og fortalt om skøre episoder fra bøgerne. Af mine to medanmeldere var den ældste den mest begejstrede, hvilket ikke er så overraskende, da hovedpersonerne er på hans alder og niveaumæssigt passer bedre til mellemtrinet end til indskolingen. Vi er alle tre dog enige om at bøgerne er sjove og underholdende.

Verdens cooleste klike er skrevet af norske Maja Lunde, der skriver til både børn og voksne. I 2015 vandt hun den prestigefylde norske pris Bokhandlerprisen for romanen ”Biernes historie”.

Maja Lunde, Verdens cooleste klike 1+2, På dansk ved Anne Krogh Hørning, Turbine, April 2017, 210 sider + 193 sider.