Det er ikke umuligt, at Malene Hasselblad i dag ser sine tidligere ganske udmærkede selvudgivelser som den helt store optakt til denne bog, ”Vinger før tid”. På den anden side, så tror jeg egentlig ikke, …

Det er ikke umuligt, at Malene Hasselblad i dag ser sine tidligere ganske udmærkede selvudgivelser som den helt store optakt til denne bog, ”Vinger før tid”. På den anden side, så tror jeg egentlig ikke, hun har haft overskud til at gøre sig de tanker. Jeg kan dog konstatere, at det her uden sammenligning er hendes mest gribende og fascinerende udgivelse.

At dette er hendes bedste bog er ikke mærkeligt. Historien er så nær, så personlig og så forstyrrende, at det kan være svært at fortælle den forkert eller dårligt.

Kort fortalt handler bogen om, hvordan Malenes mor, Inez, bliver fundet død i sin lejlighed på Østerbro. Politiet konkluderer, at Inez er omkommet, fordi hun har fået et ildebefindende. Inez er 81. 81-årige dør jo.

Men da Malene selv kommer hjem i moderens lejlighed, bliver hun mistænksom. Der er for meget, der ikke stemmer. Ting, der ikke er, som hun ville forvente, at de skulle være. Gennem sin stædighed og sin næse for detaljer får hun politiet til at se sin mors død i et andet lys, og snart er en 26-årig mand anklaget for at have myrdet tre mennesker i den samme ejendom – heriblandt Malenes mor.

Det er en vild historie. Men den bliver nær og smuk, når vi ser den gennem datterens øjne. Flere steder bruger Malene direkte citater, og det får fortællingen til at krybe endnu mere ind under huden.

Det giver noget ekstra at høre det fra Malene selv. Hun er naturligvis så meget i den ene lejr, at man næsten ikke kan få historien mere ensidig. Men i sådan en sag giver det faktisk et ekstra lag, fordi vi i den grad får følelsesdelen med. Det bliver personligt på en måde, som vi ikke plejer at opleve. Og det klæder faktisk historien.

Til slut i bogen får vi også masser af beretninger fra retssagen samt selve dommen, og den personlige vinkel kommer her for alvor til sin ret. For selvom vi kender en sag og ved, hvordan den ender, så får vi meget sjældent fået den personlige vinkel. Det gør vi nu.

Ikke nok med at bogen er medrivende, den er også hjerteskærende. For selvom Malene går i løsnings- og analyse mode, så har hun været ude for noget af det mest forfærdelige, et menneske kan komme ud for. Moderens død, den indledende naturlige forklaring, tvivlen, den stigende undren, mistanken, udredelsen og den endelig dom.

Jeg tager hatten af for dig, Malene. Du har med stor sikkerhed sørget for, at en eller måske endda flere ældre mennesker ikke er blevet dræbt. Derfor giver jeg bogen min anbefaling. Men du skal som menneske dæleme også have den, Malene.

Malene Hasselblad: ”Vinger før tid”, Forlaget Muusmann, 423 sider, udkom juli 2020.