Hedeselskabet er historien om tre venner, der forlader storbyen for at flytte på landet. Og ikke bare på landet, men til et af de tyndest befolkede områder i Danmark og i et faldefærdigt hus. De …

Hedeselskabet er historien om tre venner, der forlader storbyen for at flytte på landet. Og ikke bare på landet, men til et af de tyndest befolkede områder i Danmark og i et faldefærdigt hus. De lever i en illusion om, at her kan de udfolde sig kunstnerisk og åndeligt og komme væk fra storbyens stress og jag og alle de kedelige, praktiske hverdagsopgaver.

Som det ofte er med den slags drømme, lever virkeligheden ikke helt op til forventningerne. Når det er svært at finde penge til mad, når kælderen står under vand, og når varmen og elektriciteten ikke virker, så er det pludselig ikke så romantisk at stå der foran staffeliet.

Der til kommer de indbyrdes relationer mellem de tre venner, der også slår lidt knuder, for i bund og grund er de alligevel så store individualister, at drømmen om en kollektivistisk hverdag med fællesskab og naturen i fokus nok er for stor en mundfuld for dem alle.

 Bogens stil og langsomme tempo er i fin kongruens med fortællingen, som jeg fornemmer har nogle selvbiografiske toner. Som ikke-kyndig i jysk er der en overvægt af fonetisk jysk, der forstyrrede læsningen. Jeg kan godt se, hvordan det bidrager til autenciteten i historien og sceneriet, men det kræver ret meget af læseren at forstå og for mig var det forstyrrende. Og så synes jeg heller ikke, at man skal benytte versaler til at understrege skænderier.

Temaerne i fortællingen er mange. Frihed, ro, livet på landet. Kunst, homoseksualitet, længsel, savn og forvirring og ikke mindst selvdestruktion.

Jeg tror, de tre karakterer, som er et billede på modstanden mod det konforme, mod vækst, hastighed og materiel rigdom, findes derude, og at mange vil kunne spejle sig i dem. Vi bevæger os dog, er min formodning, i den ret markante ende af skalaen, dér hvor man tager det helt ud, hvor man ikke kan genkende sig selv eller måske glemmer, hvorfor man gjorde det i første omgang.

Hedeselskabet er Malte Tellerups anden roman. Han har tidligere udgivet Markløs, der også er anmeldt på bloggen og han modtog i 2018 Blixenprisen for årets litterære talent.

Malte Tellerup, Hedeselskabet, Lindhardt&Ringhof, 10. september 2020, 224 sider.