[anmeldereksemplar] Manden i skyggerne er en psykologisk thriller, som er skrevet af britiske Phoebe Locke. Manden i skyggerne er forfatterindens debutroman. Fra forlagets beskrivelse: “Det startede som en vandrehistorie. En uhyggelig legende om Skyggemanden, som børnene skræmte hinanden med. Men for Sadie og hendes venner blev historien en besættelse – og skyggerne i mørket blev… Read More Manden i skyggerne af Phoebe Locke

[anmeldereksemplar]

Manden i skyggerne er en psykologisk thriller, som er skrevet af britiske Phoebe Locke. Manden i skyggerne er forfatterindens debutroman.

Fra forlagets beskrivelse:

“Det startede som en vandrehistorie. En uhyggelig legende om Skyggemanden, som børnene skræmte hinanden med. Men for Sadie og hendes venner blev historien en besættelse – og skyggerne i mørket blev alt for virkelige.

Mange år senere er Sadies teenagedatter Amber anklaget for mord, og hendes retssag chokerer hele landet: Hvordan kan sådan en ung pige begå så voldsom en forbrydelse? Det virker som om hemmelighederne fra Sadies fortid har indhentet hendes datter. Og nu vil den forfærdelig sandhed om hvad der skete dengang måske endelig komme frem i dagens lys.”

Manden i skyggerne er inspireret af retssagen om “The Slender Man Stabbing”.

The Slender Man blev skabt af Erik Knudsen (kaldet Victor Surge på internettet) i 2009. Hjemmesiden Something Awful holdt en konkurrence, hvor man i Create Paranormal Images-tråden opfordrede deltagerne til at photoshoppe eksisterende fotografier. The Slender Man blev kendt som en høj, uhyggelig, slank, edderkoppelignende mand, som blev photoshoppet ind i billeder med legende børn. (Læs mere på Cosmopolitan: Is Slender Man Real?). Dette uhyggelige internetfænomen udviklende sig til en vandrehistorie – og blev baggrunden for sagen om The Slender Man Stabbing, hvor to piger blev dømt for at prøve at slå deres veninde ihjel, begge var af den overbevisning, at de ved deres handling ville tilfredsstille The Slender Man. (Læs mere på The Sun: Slender Man Stabbers).

Billede af: Manden i skyggerne af Phoebe LockeManden i skyggerne af Phoebe Locke

Da handlingen i bogen er inspireret af sagen om The Slender Man, som jeg finder vildt uhyggelig – var mine forventninger til Manden i skyggerne ganske høje. Jeg var ret sikker på, at jeg nu skulle have gyset over alle gys. Hvordan og om mine forventninger blev indfriet kan læses i nedenstående.

Allerførst vil jeg nævne persongalleriet, som jeg synes er ganske fint, jeg tænker, at de personer vi møder dækker forfatterens hensigter med fortællingen godt. De vigtigste personer er Amber, Greta og Sadie – disse personer er også dem der er beskrevet bedst/mest. Men alligevel synes jeg, at det er lidt overfladisk. Desværre føler jeg ikke noget tilknytningsforhold til nogen af karakterne, og det er med til, at jeg nok ikke blive grebet så meget af stemningen, som det er tiltænkt – og som man måske bør blive i sådan en tragisk og grusom historie. Der er selvfølgelig flere personer med i handlingen – og beskrivelserne af dem er heller ikke vildt tydelige, men alligevel gode nok til de roller, de har.

Plottet er opbygget på en spændende og fængende måde. Hvad er det, der bliver skjult – hvad er det man ikke kan se? Hvor langt vil man gå for at skjule familiehemmelighederne – og hvad vil man gøre for ens barn? Der er flere tidlinjer, der følger forskellige personer – det virkede til at begynde med lidt forvirrende for mig, man da jeg havde fanget det, var det ok og gav fint mening. Ind imellem bliver forløbet brudt af en mail-korrespondance, og det synes jeg virker super godt – sammen med uddrag fra en dagbog, som giver det en god dynamik til læsningen. Desværre synes jeg ikke helt, at dagbogen er skrevet i, hvad jeg tænker som “dagbogsform”. Der er alt for mange detaljer m.v. Men Manden i skyggerne er virkelig velskrevet, læsevenlig og plottet i sig selv er skræmmende og relevant.

Selve den myte/vandrehistorie om The Slender Man, som historien er inspireret af, finder jeg som sagt virkelig hårrejsende og skræmmende. Jeg tror aldrig, at jeg vil glemme den historie, som ligger bag Manden i skyggerne. Men selve historien i Manden i skyggerne har desværre ikke bidt sig fast. Prologen/forhistorien fra 1999 var ganske uhyggelig – og jeg tænkte, at mine forventninger blev indfriet. Men desværre synes jeg ikke, at det mørke og den dystre stemning fra starten varer ved – og historien var rimeligt forudsigelig, faktisk også slutningen, selvom den nok godt kan overraske nogen (og så siger jeg ikke mere).

Manden i skyggerne er en ganske god underholdende psykologisk thriller – men som skrevet, så levede den ikke op til mine forventninger og det potentiale, som jeg faktisk synes ligger i den “virkelige” historie om den ret så “scary” Slender Man. I hvert fald kan man sagtens læse bogen selvom man ikke er til de vilde, blodige og grusomme historier – da Manden i skyggerne bestemt ikke var så gyseragtig, som jeg forventede.

En anden bog med et tema, der minder om Manden i skyggerne er Onde piger af Alex Marwood.

Billede af: 3 af 6 stjerner /Tine3 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Lindhardt og Ringhof
ISBN: 9788711691878
Udgave: 1. udg. 2020
Originaltitel: The Tall Man
Oversætter: Iben Konradi Brodersen
Sider: 319

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.