Mari Jungstedt er en af Nordens ukronede krimidronninger, og det er med god grund. Hendes Gotland-serie har taget læserne med storm og er solgt i over 5,5 mio. eksemplarer i Sverige alene. Derudover udkommer den …

Mari Jungstedt er en af Nordens ukronede krimidronninger, og det er med god grund. Hendes Gotland-serie har taget læserne med storm og er solgt i over 5,5 mio. eksemplarer i Sverige alene. Derudover udkommer den i mere end 20 lande og er også blevet til en tv-serie. I denne 15. bog i serien jagter kriminalkommissær Anders Knutas og hans makker Karin Jacobsson en udspekuleret morder, der tilsyneladende går efter unge studerende.

En varm dag i september tager Frida og tre studiekammerater, heriblandt hendes kæreste Simon, på weekend på den lille isolerede ø Lilla Karlsö – noget Frida har glædet sig til, da vennerne ikke har set meget til hinanden hele sommeren og jurastudierne snart starter op for alvor igen. De hygger med frokost på stranden, men efter en lur i det varme sand vågner Frida til et sandt mareridt. Både Simon og de to andre venner ligger døde på stranden.

Knutas og Karin står på bar bund og har ikke mange spor at gå efter, især fordi Frida intet kan huske fra tiden på øen. De har svært ved at finde et motiv for, hvorfor de tre studerende skulle dø, mens Frida overlevede, men måske var det blot et tilfælde? Der er mange løse ender, og mens politiet knokler for at opklare sagen, viser det sig, at morderen måske slet ikke er færdig endnu.

Til trods for at jeg læser rigtig mange krimier, var dette mit første møde med Mari Jungstedt og hendes Gotland-univers. Jeg kan rigtig godt lide hendes skrivestil, der er lettilgængelig og får historien til at flyde i et uimodståeligt tempo med korte kapitler, der ender i små cliffhangers, som fører historien videre. I Jeg kan se dig kører der sideløbende med handlingen en fortælling om tidligere begivenheder, men det bliver først til sidst afsløret, hvor meget tidligere og hvordan denne fortælling hænger sammen med den nuværende sag, hvilket bidrog fint til spændingen.

Er det så den bedste krimi, jeg har læst? Nej, det er det ikke, men den er underholdende og et perfekt valg til en lun dag i haven eller på stranden, eller hvis du har svært ved at koncentrere dig om læsning og foretrækker kortere bøger. Selvom det er let underholdning, vil jeg rose Jungstedt for at tage alvorlige emner som stalking og udnyttelse af kvinder op. Det gav en dybde til fortællingen, som er både vigtig og skræmmende.

Mari Jungstedt, Jeg kan se dig, People’sPress, 278 sider, oversat af Kamilla Jørgensen, udkommer 29. maj 2020