”Sommeren er ikke helt forbi” er en samling af klummer og essays, skrevet af Maria Gerhardt, tilbage i 00’erne og 10’erne. Nu er de samlet for første gang, og giver et tidsbillede af en generations …

”Sommeren er ikke helt forbi” er en samling af klummer og essays, skrevet af Maria Gerhardt, tilbage i 00’erne og 10’erne. Nu er de samlet for første gang, og giver et tidsbillede af en generations ungdom, som er meget genkendeligt for os i 40’erne.

Maria skrev ofte om nattelivet, hvor hun turnerede som Dj, under navnet Djuna Barnes. Hun lagde mærke til menneskers måde at være på, deres higen efter meningen med livet og skuffelsen over, at den måske ikke fandtes på et dansegulv, i de tidlige morgentimer, i en brandert på retur.

Men hun lagde også mærke til alle de andre ting, hun skrev råt og usødet om sig selv, vennerne og de sociale mediers indflydelse på vores liv, og om hvordan man lige så stille opdager, at man er blevet voksen. Der har sneget sig andre og yngre typer ind, de har overhalet indenom og erkendelsen rammer.

Maria Gerhardt reflekterede og analyserede i sine klummer, hun observerede alt omkring hende og skrev sine tanker ned, samtidig med at hun flettede sit eget liv ind i skriverierne. Teksterne er fængende, ironiske og man sidder trist tilbage, når man kender til Marias skæbne og at hun ikke nåede at udfolde mere af sit forfatterpotentiale.

Især de tekster der er skrevet, hvor hun var meget syg fx ”Sommeren er ikke helt forbi”, som også har lagt navn til bogens titel, er hjerteskærende smuk. Og må give anledning til at stoppe op og se på sin egen livsvej.

I 2014 debuterede Maria Gerhardt med bestselleren ”Der bor Hollywoodstjerner på vejen”, året efter kom digtsamlingen ”Amagermesteren” og kort før hendes død, nåede hun at færdiggøre ”Transfervindue”.

Maria Gerhardt, Sommeren er ikke helt forbi, klummer essays og tekster, Politikens Forlag, 208 sider, 2019.