Sikken debut fra Martin Holmén, der med Clinch tilbage i 2015 udsendte den første af tre bøger om eksbokseren Harry ’Kvisten’ Kvist. Nu har vi heldigvis fået romanen i dansk oversættelse, og jeg glæder mig …

Sikken debut fra Martin Holmén, der med Clinch tilbage i 2015 udsendte den første af tre bøger om eksbokseren Harry ’Kvisten’ Kvist. Nu har vi heldigvis fået romanen i dansk oversættelse, og jeg glæder mig meget til at få de to andre mellem hænderne. For Clinch er en fremragende stilsikker krimi-noir.

Historien udspiller sig i et koldt, slummet og beskidt Stockholm i 1930’erne. Her huserer ’Kvisten’ som effektiv inddriver af gæld, og han opsporer da også gerne en stjålen cykel, hvis det kan indbringe nogle håndører. For det er nu en gang den måde, han tjener til dagen og vejen efter boksekarrierens afslutning. Han var god til at bruge næverne dengang, og det er stadig dem, der tale, når skyldnere ikke punger ud.

En dag går det dog galt. ’Kvisten’ fortæller meget håndfast en mand, at han skal ryste op med de penge, han skylder på købet af en gammel Opel. Han får et lag tæsk, og besked om at skaffe restbeløbet inden 24 timer. Men da ’Kvisten’ vender tilbage, er manden død og hans lejlighed forsøgt brændt ned. Helvede er løs, for politiet kaster deres øjne på ’Kvisten’. Der er dog vidner, som kan bekræfte, at der har været en anden i lejligheden, og sammen med politiet skal ’Kvisten’ nu forsøge at opspore morderen. Jagten fører os rundt i et Stockholm befolket af fattiglemmer, narkomaner, velhavende forretningsfolk og prostituerede. I alle lag af samfundet er der spor, som leder vores hovedperson tættere på gerningsmanden. Men hvem jagter egentlig hvem? Det er som om, nogen trækker i trådene, og leder ’Kvisten’ i en bestemt retning. Man fornemmer, at noget er helt galt, og først på de sidste sider afsløres en konspiration, som rækker langt ud over en gæld på nogle tusinde kroner for en gammel bil.

Holmén kan andet og mere end at strikke et godt plot sammen. Bogen er gennemsyret af stemningsskabende beskrivelser, som dette fra den første side: ’Regnen formår ikke at rense luften som er mættet af en indelukket stank af latriner, udstødning og koks. I mødet mellem gadelys og fugt glimter sporvognsskinnerne som knivsægge midt i Kungsgatan’. Man fornemmer, hvor det bærer hen.

Det er et originalt træk, at hovedpersonen er homoseksuel. ’Kvisten’ er ikke skåret over samme læst som hans hårdkogte brødre i blandt andet den amerikanske krimi-noir genre. Her falder kvinderne på stribe for den ofte kyniske detektiv, som forstår, at et fast grev om en smækker hofte er vejen til lykke. Det er noget andet ’Kvisten’ gerne vil have mellem hænderne, og det gør han i udpenslede sekvenser. En af de unge mænd, han støder på, viser sig at have en nøglerolle i plottet, så det homo-erotiske element er ikke påklistret. Det tjener en rolle i fortællingen. Og der er en ingen tvivl – vi er klar til nye runder i ringen med eksbokseren Harry ’Kvisten’ Kvist.

Martin Holmén: Clinch, Turbine. 339 sider. Oversat af Sigurd Toftdahl Terkeldsen