“Mellem himmel og hav” er en svensk familiesaga når det er bedst. Den er dog lidt utraditionel, men det gør den kun bedre og mere spændende. Vi følger Vanja, Sally og Josefin, 3 generationer af svenske kvinder fra en lille skånsk landsby. Dog er det kun Sally og Josefin, mor og datter, der for alvor […]

“Mellem himmel og hav” er en svensk familiesaga når det er bedst. Den er dog lidt utraditionel, men det gør den kun bedre og mere spændende. Vi følger Vanja, Sally og Josefin, 3 generationer af svenske kvinder fra en lille skånsk landsby. Dog er det kun Sally og Josefin, mor og datter, der for alvor kender hinanden. Vanja forlod nemlig familien uden et ord, da Sally var en lille pige, og Josefin har derfor heller aldrig mødt sin mormor. Sally flytter som ung fra den lille landsby til Stockholm, hvor hendes datter vokser op. Da Josefin er næsten voksen bliver mor og datter dog uvenner, og det ender med Josefin forlader Stockholm og flytter tilbage til familiens landsby og lader Sally alene tilbage igen igen. Til Sallys store sorg, der nu også føler hun har fejlet som mor.

Sally arver dog pludselig et hus i den lille by i Skåne efter nogle år uden sin datter, og spørgsmålet er nu om hun tør flytte tilbage og blive genforenet hende, og måske også få gravet lidt i fortiden, så hun kan finde ud af, hvorfor hun selv blev forladt af sin mor Vanja for mange år siden. Hun ender med at tage til byen på ferie, og får her sit livs overraskelse: Hendes mor Vanja er i byen og har været det længe! Og hun kender endda Josefin!

Bogen handler meget om mod. Om at turde springe ud i livet, også selvom det hele ser uoverskueligt ud og det ikke ser ud til man kan finde sine egne veje. Forholdet mellem mødre og døtre bliver i den grad sat på prøve, for hvad er rigtigt og forkert? Hvad gik galt mellem Sally og Josefin? Og hvorfor blev Sally selv forladt af sin mor som lille? Vi får i denne bog svar på nogle af spørgsmålene, men langt fra dem alle. Gennem hele bogen sidder man også med en følelse af, at der er et eller andet vigtigt forfatteren skjuler for læseren, noget der kan vise sig at være helt afgørende for forholdet mellem kvinderne. Der er planlagt en trilogi med de 3 kvinder som hovedpersoner, og jeg kan næsten ikke vente med at læse den næste og komme nærmere sandheden i denne familiefortælling.

Det er den første af Anna Fredrikssons bøger, der udkommer på dansk. Jeg tror dog næppe den bliver den sidste, da hendes fortællerstil og sprog er noget der virkelig fænger, og gør man ikke kan lægge bogen fra sig igen.

Lån bogen på biblioteket