“En familie er en uendelig række / en kæde af levende og døde / af older og tipper / og Mozart og sonater / af leverpostej med smør / og en gul Suzuki. // Og …

“En familie er en uendelig række / en kæde af levende og døde / af older og tipper / og Mozart og sonater / af leverpostej med smør / og en gul Suzuki. // Og man skal elske sin familie. // Det er sådan, det er. // Dét er det 11. bud.”

En sær fætter er fjerde bind i serien Tove tænker. Jeg har endnu ikke læst de andre bøger i serien og kan sige, at man sagtens kan springe ombord her i bind fire. Og efter endt læsning får man lyst til også at læse de andre (jeg gjorde i hvert fald). De andre i serien er Alene i London, Aarhus for altid og Dobbelt så gammel.

Vi møder pigen Tove, hendes lillebror Theo, hendes forældre, fætter Frank og andre fra familien og skolen. Bogen kredser om, hvor meget man skal holde af sin familie. Fx af fætter Frank! Fætter Frank, som kun er to år ældre end Tove, men som taler som en voksen, er kedelig som en voksen og går op i ting som en voksen. Som har skiftet skole, fordi han var så klog, at han ikke lærte noget på den gamle skole. Hmn. Tove er træt af at skulle sidde ved siden af ham til mormors fødselsdag og heller ikke begejstret for at Frank skal gå på hendes skole. Hen af vejen ændrer hun dog sit blik på ham og da hun kan se flere nuancer, er han nemmere at holde af.

Det er også en bog om det magiske ved at være blevet skabt af andre mennesker, der igen er blevet skabt af andre mennesker, der igen…. Dét er da stort! Tråde der rækker tilbage til den foregående generation og den foregående generation og….

Tove er en tænksom pige og Mette Vedsø fremskriver det så fint og enkelt. Det er det store skildret i letlæst sprog. Vældig vældig godt! Anbefales til dig der allerede kender Tove og til dig, der gerne læser børnebøger om at være menneske med følelser og tanker.

Jeg har med fornøjelse læst og anmeldt andre af Mette Vedsøs bøger. Fx. Når hjertet er en elpisker, om at det kan være svært at gå i gymnasiet og om venskaber, Langt fra det hvide hus, om at være 15 år og stor og lille på samme tid i en ressourcesvag familie og Alting ramler om forelskelse og problemer i familien. De her nævnte bøger er til store børn/unge og til voksne, som mig, der sætter stor pris på (for en stund) at rejse tilbage i tiden til dengang vi selv var børn og unge.

Mette Vedsø (f. 1968) har vundet flere priser, fået arbejdslegater fra Statens Kunstfond og skrevet et hav af bøger til børn og unge. Hun er cand.scient. i kemi og bioteknologi og blev uddannet fra Forfatterskolen i Børnelitteratur i 2010.

Mette Vedsø: Tove Tænker – En sær fætter, Illustreret af Stine Illum, 72 sider, December 2020, Forlaget Jensen & Dalgaard.