Et naturligt forhold mellem papirbøger og de digitale bøger blomstrer. Styrkerne er fordelt forskelligt.
”I de her år investerer forlagene i udviklingen af digital litteratur og læremidler, og det er derfor positivt, at vi kan se, at det digitale marked også vokser. Og ikke mindst at den digitale stigning kun i begrænset omfang er sket på bekostning af omsætningen af den trykte bog, således at branchens omsætning i 2017 samlet set er gået frem.”
Udtalelsen kommer fra Ulrik Hvilshøj, konstitueret Formand for Danske Forlag og administrerende direktør for Gads Forlag. Anledningen var fredagens offentliggørelse af Dansk Forlags Årsstatistik 2017.
Dengang de elektroniske muligheder begyndte at røre på sig, troede man, at ulven kom. Umberto Eco skuede middelalderens genkomst, hvor billeder og de følelser, de vækker, var selve kilden til erkendelse. I antologien ‘Bogens fremtid’ (1988) spåede Dominique Bouchet skriftkulturens død, hvor den gennemsigtige argumentation – skriftkulturens adelsmærke – var fordrevet. Demokratiet ville mærke de dystre følger. Bogsociologen Hans Hertel talte om bogens midtvejskrise – ”både en afsætningskrise og en eksistentiel krise.” Bogen var modspil til den omsiggribende digitale trussel.
Den trykte bog som kvalitetsprodukt
Medspil mellem trykte og digitale medier tegner virkeligheden i dag, og netop Hans Hertel indså dette som en af de første herhjemme. Har bogen overstået sin midtvejskrise, kan man sige, at den, ligesom menneskers ditto, afklarede, hvad der er op og ned. Medierne kan noget forskelligt.
De digitale bøger er billige og praktiske. Da internetboghandlen Saxo introducerede sit nye medlemskab Premium, som kombinerer den trykte og den digitale bog, sagde stifter Jørgen Balle Olesen det meget præcist: Selvom den fysiske bog er danskernes foretrukne, ”kan lydbogen gøre det muligt at læse, mens du er i færd med andre gøremål, og det skaber derfor nogle potentielle læsesituationer, som ikke var der før.”
Tryk avler modtryk, gamle teknologier genopfinder sig selv. Det er budskabet i en artikel fra Weekendavisen, hvor det fremgår, at antallet af alternative boghandler i USA er vokset i en håndfuld år. Tegn viser, at udviklingen har spredt sig til Danmark. Byens Forlag har eksempelvis to caféer, hvor forlag, bogbutik og god kaffe samles under samme tag.
Boghistoriker Christian Kaaber taler om bogens ”lækkerhedsværdi”. Boghåndværket rejser sig, og design betyder igen noget. Bogen er udødelig, men billigbogen – der revolutionerede bogsalget i 60´erne – bliver nok erstattet af den digitale bog.
Ny miniserie
Apropos Christian Kaaber. Han er et af de kommende interviewofre i BogMarkedets torsdagsminiserie om passionerede bogelskere med en lang karriere i bogens tjeneste.
De er som læser undskyldt, hvis De ikke har bidt mærke i, at vi allerede er begyndt på løjerne med torsdagens interview med journalist og bogmesseinterviewer Jannik Lunn og for nogle uger siden med boghandler Kjeld Bonderup. Vi har med vilje undladt at gøre opmærksom på det, men nu ved De det.
God læselyst!