Hvad læser bogfolket denne sommer? Vi spørger en ny stemme hver eneste hverdag i juli. I dag Jacob Søndergaard, forlagsdirektør på Gutkind.

Har du et sommerferieprojekt?

”Nej, min hverdag består af projekter, og Gukind er nok mit livs største projekt, så jeg har brug for tre helt projektfri uger i juli.”

 

Hvilke bøger skal du læse, mens du daser i liggestolen?

”Uden at det på nogen måde er et projekt, så har jeg tænkt mig at læse Hemingway. Sidste sommer læste jeg hans posthumt udgivne roman ‘Edens have’, som jeg fik anbefalet af en norsk ven.

Det var en meget overraskende læseoplevelse, fordi den behandler køn og seksualitet på en måde, der er mildt sagt fjernt fra det stereotype machobillede af Hemingway. Den er genuint queer. Perfekt sommerlæsning med kærlighed og kølig hvidvin ved Middelhavet.

I disse dage læser jeg en anden efterladt Hemingway-bog, den selvbiografiske ‘Der er ingen ende på Paris’. Også den overrasker mig. Hemingway viser sig som en følsom og sanselig og mildt ironisk skildrer af 20’ernes pariserboheme. En skøn, om end lidt rodet bog.

Begge læseoplevelser har givet mig lyst til at genlæse nogle af Hemingways hovedværker, som jeg lærte at kende som helt ung, men nu med mit ændrede blik på forfatteren. Heldigvis findes de i smukt udstyr, nogle i nyoversættelse, udgivet på Lindhardt & Ringhof.”

 

Hvad ser du frem til i efterårets bogsæson?

”Det går vist an, nu, hvor det er Gutkinds første efterårssæson, at reklamere lidt for egne udgivelser, som vi er virkelig stolte af at have på programmet:

Lise Ringhof og Erik Valeur debuterer som forfatterpar med første bind i en stort anlagt historisk romantrilogi, ‘Det er de danske som flygter’, der med afsæt på Fanø skildrer familien Brinchs skæbne op gennem det 20. århundrede. Den kaster desuden et kritisk blik på danskerne og danmarkshistorien.

Kristian Stoltz udsender romanen ‘Paradis først’, som befæster hendes position som en meget betydelig forfatter og en arvtager til blandt andre Kirsten Thorup. Romanen tematiserer kærlighed og erindring, men også, med sørgelig aktualitet, racisme.

Caroline Albertine Minor fik et fornemt gennembrud med novellesamlingen ‘Velsignelser’, der også blev solgt til udgivelse i en række europæiske lande. Nu udsender hun sin tredje bog, romanen ‘Hummerens skjold’, som der er store forventninger til herhjemme og i udlandet. Jeg tør godt garantere, at de bliver indfriet. Caroline Albertine Minor er stadig en ung forfatter, men skriver med en stor modenhed, skønhed og kraft.

Derudover har vi flere spændende oversatte titler på programmet, men dem må vi prale med en anden gang.”

Vi interviewede i foråret Jacob Søndergaard om den besynderlige situation at stå i spidsen for et nyt forlag, der endnu ikke har udgivet noget, mens en krise som COVID-19 bryder ud, hvor alle bolde kastes op i luften.