Hvad læser bogfolket denne sommer? Vi spørger en ny stemme hver eneste hverdag i juli. I dag Jon Toke Brestisson, redaktør på forlaget Klim.

Har du et sommerferieprojekt?

”Vi lander vel alle eksistentielt jetlagget efter det sært suspenderede forår – så sommeren skal gå med at stå på hovedet i et stikkelsbærbed i en sommerhushave på Falster og i et glas syresød naturriesling og krænge den sociale kridtcirkel op igen:

Jeg har savnet mine venner og familie helt fysisk (jeg er åbenbart en gramser), så jeg planlægger armstryg, knugen og lange, slentrende samtaler i haven med et blinkende sund i baggrunden.

Måske jeg også skal plante solbær og håbevildt indrette et børneværelse (min mand og jeg skal være forældre til en fin, fin lille dreng fra Sydafrika, som vi venter på at må hente (damn you corona)).”

 

Hvilke bøger skal du læse, mens du daser i liggestolen?

”En liggestol! En solseng! Jeg har ingen af delene, men ønsker mig det pronto. Jeg vil placere den lige under blommetræet og få læst Michaux’ ‘Det elendige mirakel – meskalinet’, som Antipyrine har udgivet i laber lærredsudgave (mens mit lille flaksende hjerte minder mig om, at min mand, da jeg helt løftet af Michael Pollans ‘Din foranderlige bevidsthed’ og hans besøg i december ville melde mig som forsøgsperson på Riget til en guidet psilocybintur, nedlagde veto mod psykedeliske stoffer, før jeg fylder 60: indtil da må jeg nøjes med at spytte i en orangevin – og læse Michaux).

Derudover skal jeg læse videre i Marguerite Yourcenars ‘Kejser Hadrians erindringer’, som jeg læser over år, fordi den er så god (psykologisk præcis og lapidarisk billedhuggeri med sprog).

Og endelig skal jeg læse Eric Kandels vidunderlige ‘In Search of Memory færdig, hvor nobelpristageren på én gang lige får fortalt om sit liv (fra barndom i nazigrebet Wien over kærlighed og sindsopslugende forskning i USA (hans børn fortæller, de opfattede ham som sød gæstefar)) og hele sidste århundredes diskussion af, hvordan verden og vores liv sætter fysiske spor: dragende susetur fra psykoanalysen og ned i neuronerne – hvor Eric står og pirker til stakkels havsnegle, der skutter sig, indtil han fysisk ser, hvordan hukommelse sker: hvordan oplevelser kemisk og elektrisk bliver til stof. Så ildner det under blommetræet.”

 

Hvad ser du frem til i efterårets bogsæson?

”Efteråret bliver godt. Vi skulle have haft besøg af den unge, virtuose professor Lewis Dartnell med hans fine ‘Oprindelse’ på Bloom i maj (suk). Nu kommer han til efteråret (hurra) og fortæller, hvorfor pladetektonik påvirker vores politik og stemmeadfærd, og hvad klimaforandringer har med vores evolution at gøre.

Dertil kommer Judith Butlers blide, kraftfulde bog om, hvordan vi alle sammen – og ikke mindst de unge – kan protestere og ændre på ting uden vold, ‘Ikkevoldens styrke’. Åh, det er godt. Butler minder mere og mere om Arendt.

Og endelig – men ikke mindst – kommer den mest sensuelle af de antikke, når vi udgiver Sapfos samlede digte og fragmenter, ‘Jeg er grønnere end græs.’ Det bliver lemmeløsnende lystfuldt – med sære, skønne ting som knogleankelvaser af guld, fugtigt dryppende lommetørklæder og kærlighed til begge køn. ”

Vi interviewede Jon Toke Brestisson i marts om hans erfaringer og Klims fremtid.