Hvad læser bogfolket denne sommer? Vi spørger en ny stemme hver eneste hverdag i juli. I dag Mathias Samuelsen, tidligere kunstnerisk rådgiver ved Norsk Litteraturfestival.

Har du et sommerferieprojekt – praktisk eller feriemæssigt?

”Jeg sidder netop og lægger sidste hånd på en roman, som, håber jeg, er planlagt til udgivelse i januar 2021, så den kommer jeg til at bruge meget af sommeren på.

Ellers skal jeg efter ophør af min rotationsansættelse som kunstnerisk rådgiver hos Norsk Litteraturfestival tilbage til den akademiske verden, og i efteråret skal jeg igen undervise i grundfag på litteraturvidenskab.

Dette betyder, at jeg må genlæse en række klassikere. Det er mange år siden, jeg sidst åbnede Defoe eller Aristofanes for den sags skyld, så jeg skal læse op på de gamle gode.”

 

Hvilke bøger skal du læse, mens du daser i liggestolen?

”I sommer har jeg tre bøger, som jeg planlægger at læse (se foto nedenfor). Joan Didions ‘Miami’, Maggie Nelsons ‘The Red Parts’ og Sebalds ‘Vertigo’

De to første fordi jeg har læst det meste af, Nelson og Didion har udgivet, men ikke disse. Sebald har længe været et hul i min dannelse, så jeg begynder med hans første bog og arbejder mig frem!”

Hvad ser du frem til i efterårets bogsæson?

”Det har været et mærkeligt forår, og mange planlagte bøger er blevet forsinkede. Mit eget lille forlag Beijing Trondheim er ingen undtagelse.

Vi har især en udgivelse, som jeg ser frem til: Den norske gendigtning af dele af Nathaniel Farrells sidste bog, ‘Lost Horizon’. Den gendigtes af Martin Ingebrigtsen. Bendik Vadas gendigtning af Sara Uribes ‘Antígona González’, som udkommer på House of Foundation, er også en udgivelse, jeg ser frem til.

Bogefteråret er altid spændende, og det er altid fascinerende at se, hvilke debutanter som dukker op!”

I øvrigt vil jeg anbefale alle danske bogelskere at samle Gunnhild Øyehaugs ‘Presens Maskin’ op, som jeg tror udkommer på dansk i disse dage.”

Vi interviewede Mathias Samuelsen i forbindelse med, at Norsk Litteraturfestival i år blev afholdt som en digitalt streamet begivenhed i stedet for at fylde Lillehammers gader i en uges tid.