Skæbnetimen er andet bind i Walters miniserie om den sorte død. Ligesom i bind et er vi på godset Develish i Dorset i England. Godset er, som vi læste i første bind, kommet nådigt gennem …

Skæbnetimen er andet bind i Walters miniserie om den sorte død. Ligesom i bind et er vi på godset Develish i Dorset i England. Godset er, som vi læste i første bind, kommet nådigt gennem pesten, fordi den kloge Lady Anne har barrikaderet godset og ikke lukket nogen ind, heller ikke hendes syge og usympatiske ægtemand, der dør af pesten foran godsets voldgrav.

I 1349 er pesten ved at ebbe ud i Dorset, men overalt ligger markene øde hen. Flere landsbyer er udslettet, og mange af herremændene er flygtet fra pesten. De tilbageværende skal forsøge at leve videre, og finde mening i pestens rasen. En ny kamp begynder, for skal trælle og bønder finde sig i at blive undertrykt af præster og adel, når der nu pludselig er en voldsom mangel på arbejdskraft, og når hverken de verdenslige eller kirkelige herrer kunne beskytte almindelige mennesker mod pesten?

Lady Anne forsøger at give sine livegne friheden, men det betragtes som åbent oprør mod den bestående orden. Bedre bliver det ikke af, at hun har et forhold til en af sine livegne, og selvfølgelig at hun er kvinde. Det kommer der mange forviklinger og kampe mod onde mennesker ud af, og mere skal ikke afsløres her.

Skæbnetimen er ikke stor litteratur, men det er ligesom det første bind De sidste timer ok underholdning. Hvis man kan lide romaner, hvor de onde er meget onde og de gode er meget gode, så kan man dykke ned i denne serie. Man behøver ikke anstrenge sig for at forstå, hvad der foregår. Hvis man foretrækker troværdige karakterer og lidt flere nuancer, så skal man nok hoppe over.

Minette Walters: Skæbnetimen. 437 sider, Modtryk. Oversat af Nada Backovic, 2019