I 2010 blev forfatteren Olga Ravn færdiguddannet fra Forfatterskolen, to år efter udkom hendes første bog ”Jeg æder mig selv som lyng”, der høstede gode anmeldelser. Siden da har forfatteren udgivet flere bøger, bl.a. romanen ”De ansatte”. Nu er forfatteren barslet med endnu en roman ved navn ”Mit arbejde”, der er er en murstensbog på […]
The post Mit arbejde af Olga Ravn first appeared on Bogrummet.

I 2010 blev forfatteren Olga Ravn færdiguddannet fra Forfatterskolen, to år efter udkom hendes første bog ”Jeg æder mig selv som lyng”, der høstede gode anmeldelser. Siden da har forfatteren udgivet flere bøger, bl.a. romanen ”De ansatte”.

Nu er forfatteren barslet med endnu en roman ved navn ”Mit arbejde”, der er er en murstensbog på 430 sider, der kort sagt handler om skabelse: det at skabe en bog og det at få børn og hvad der sker med en som menneske, når man bliver forælder og pludselig får ansvar for et andet menneske.

Romanens hovedperson og fortæller hedder Anna og deler alder, erhverv og andre egenskaber med forfatteren Olga Ravn og man kan vel godt argumentere for, at bogen i virkeligheden handler om Olga Ravn og om den krise hun fik da hun selv blev mor. En krise som hun mener de fleste nybagte mødre med oplever i et eller andet omfang: alt er nyt og forandret og hvordan skal man dog forholde sig til denne omvæltning i ens tilværelse?

Anna er forfatter, gift med svenskeren Aksel, der arbejder i teaterbranchen. Efter fødslen af deres barn flytter parret til Stockholm i en periode og bogen handler om hverdagen for parret og især for Anna. Det er nok især også et portræt af en kvinde, der har fået en fødselsdepression og om at være kunstner og nybagt mor på samme tid.

Romanen er ikke en roman i helt traditionel forstand for der er tale om en blanding af at være en roman, essays, digte og dramatik. Denne blanding virker rodet på denne anmelder. Som om forfatteren ikke helt har kunnet finde ud af om bogen skal være det ene eller det andet, men det havde virket mere overskueligt og logisk på mig hvis forfatteren havde holdt sig rent til at skrive digte eller rent til at skrive en roman.

Emnet er spændende. Fascinerende. Interessant at læse en bog, hvor det er forsøgt at skrive ned med ord hvad det gør ved en at blive forælder. Selv for de af os, der ikke har prøvet at have en fødselsdepression er der elementer i bogen, som man sagtens kan genkende: søvnmanglen, fornemmelsen af lidt at leve i en boble, hvor det i starten går op i bleskift, mad til barnet og man ikke har tid eller kræfter til ret meget andet end at tage sig af den lille baby.

Denne anmelder er nok ikke nær så begejstret for denne bog som de fleste af landets medier, der har rost denne bog til skyerne.

Forfatteren kan helt bestemt skrive, har stort talent og emnet er meget relevant og vedkommende. Det kræver mod at blotte sig selv som forfatteren har gjort i denne bog, det er virkelig sejt gået.

Men bogen giver også et rodet indtryk fordi flere forskellige genrer er blandet sammen. De forskellige genrer virker forstyrrende og lidt irriterende og fjerner fokus fra emnet. Samtidigt har jeg det nok også sådan, at bogen var lidt for lang, for min skyld kunne den godt have været 100 sider kortere og jeg ville stadig have fattet pointen.

Det ændrer ikke på, at forfatteren skriver godt og vedkommende, udførelsen kunne bare have været kortere og mere elegant, derfor en middel vurdering.

 

Anmeldereksemplar fra forlaget.

Lån bogen på biblioteket

The post Mit arbejde af Olga Ravn first appeared on Bogrummet.