Efter et meget underligt år dirigeret af sygdommen COVID-19 har vi, der interesserer os for sport, måttet se vores årskalender sprængt til atomer og vores vaner udfordret. Eksempelvis har vi set tre Grand Tour-cykelløb afviklet …

Efter et meget underligt år dirigeret af sygdommen COVID-19 har vi, der interesserer os for sport, måttet se vores årskalender sprængt til atomer og vores vaner udfordret. Eksempelvis har vi set tre Grand Tour-cykelløb afviklet i sensommer og efterår, og her er det især de lange, seje bjergetaper, der har været fascinerende.

Nu har Forlaget Turbine udgivet en bog, der hylder de bedste cykelruter i verden baseret på artikler skrevet i cykelmagasinet ’Cyclist’, samlet af Mitchell Beazley og oversat til dansk af Jesper Ralbjerg. Og det her er rigtig godt.

Bogen er meget rigt illustreret, og når en beskrivelse af en bjergrute er fulgt af flotte fotos, så bliver det hele bare så meget mere virkeligt. I oplægget til bogen møder vi påstanden, at enhver cykelrytter, der møder en vej opad eller nedad, har lyst til at udforske den. Og det er hele udgangspunktet for denne bog. Den skal inspirere, beskrive og få dig op på cyklen og ud og udforske nogle af de flotteste og mest indbydende cykelruter i verden – i dit helt eget tempo.

Bogen er delt op i geografiske kapitler og er meget brugbar som inspiration. Den har dog den udfordring, at det nok ikke er denne bog, du tager med i rygsækken rundt på de mange cykelruter. Det er den for stor, tung og flot til. Det passer til gengæld meget flot til kaffebordet. Kald det et luksusproblem.

Så har du mod på at kaste kadaveret op på din cykel og kaste dig ud i en række lange, lækre og lungebelastende udfordringer, så har du i denne bog adgang til ruter både i Frankrig, Spanien, Italien, Andorra og andre sydeuropæiske lande men også ruter i lande som Belgien, Norge, Storbritannien, Schweiz, USA, Etiopien, Israel og mange andre steder. Det her er bogen, du rent faktisk ville kunne bruge som afkrydsningsliste for fede cykelruter, du er nødt til at prøve, før du søger mod mere fredelige jagtmarker.

Den er velskrevet, fabelagtigt illustreret og din nye bedste ven, når du vil udfordre dig selv på verdens veje.

Mitchell Beazley: ”Over alle bjerge”, Forlaget Turbine, 224 sider, udkom oktober 2020.

Læs også:
Peter Alsted: Cykeldigte
Arne Rudi Jensen: Cykle opad åen
Laurent Fignon: Vi var unge og ubekymrede
Jørgen Leth: Det bliver ikke væk
Jakob Fuglsang: Drømmen om regnbuestriberne og den gule trøje