”Når det mørkner” er en klassisk krimi, i hvilken Jørn Lier Horsts faste helt, kriminalkommissær William Wisting, skal opklare nogle dunkle forbrydelser ved møjsommeligt at indsamle beviser og tænke sig om. Metoden er den velkendte cocktail af 90% transpiration og 10% inspiration. Handlingen udspiller sig primært i 1983, hvor Wisting er en ung, ambitiøs politibetjent […]

”Når det mørkner” er en klassisk krimi, i hvilken Jørn Lier Horsts faste helt, kriminalkommissær William Wisting, skal opklare nogle dunkle forbrydelser ved møjsommeligt at indsamle beviser og tænke sig om. Metoden er den velkendte cocktail af 90% transpiration og 10% inspiration.

Handlingen udspiller sig primært i 1983, hvor Wisting er en ung, ambitiøs politibetjent med vældigt mod på at blive efterforsker i kriminalafdelingen. Bogens rammefortælling foregår i 2016, mens der er afstikkere næsten 100 år tilbage i tiden.

Ved et tilfælde snubler Wisting over en bil, der har været savnet siden 1925. Der er skudhuller i bilen, så noget tyder på, at chaufføren – der forsvandt sporløst – kan være død af blyforgiftning.

Dér i 1983 er det næsten 60 år siden, forbrydelsen skete. Til alt held lever mange af de implicerede fra dengang stadig. Og til endnu større held husker de alle sammen i de mindste detaljer, hvad der skete for seks årtier siden. Utroligt, ikke sandt?

Da en af kvinderne nævner, at hun på en bestemt dag i 1925 serverede hønsefrikassé, og at man senere fik jordbær med fløde, brast anmelderens tålmodighed med et tørt smæld: Hvem husker så inferiør en detalje mere end en menneskealder senere?

En anelse usandsynligt er det vel også, at den lade, der uden problemer har huset bilen i al slags vejr siden 1925, vælger at bryde sammen præcis på det tidspunkt, Wisting besøger den for at tjekke en ting.

Man er således tvunget til at sluge nogle temmelig store kameler undervejs. Ikke mindst at det spinkle handlingsskelet hviler tungt på en række tudsegamle menneskers fænomenale langtidshukommelse. Men det får så være.

Værre er det næsten, at Jørn Lier Horst skriver sin lidet dramatiske historie med en bogholderagtig detaljeringsgrad og langsommelighed, der konstant truer med at lulle læseren i søvn. Bogens titel får dermed en utilsigtet pointe.

”Når det mørkner” skal især anbefales langmodige mennesker, der lider af kronisk insomnia.

(Anmeldereksemplar modtaget fra forlaget Modtryk)

Lån bogen på Bibliotek.dk