Edith fra en klassisk arbejderfamilie er en ung pige, da 2. Verdenskrig bryder ud. Edith er som så mange andre unge i gang med at skabe sin identitet, og finde ud af hvem hun er. Det er dog svært, når bare en enkelt fejltagelse kan hjemsøge dig resten af livet. I en lille by som […]

Edith fra en klassisk arbejderfamilie er en ung pige, da 2. Verdenskrig bryder ud. Edith er som så mange andre unge i gang med at skabe sin identitet, og finde ud af hvem hun er. Det er dog svært, når bare en enkelt fejltagelse kan hjemsøge dig resten af livet. I en lille by som Bangsbostrand går sladderen hurtigt, og stemplet som tyskertøs bliver også hurtigt givet. Edith bliver forelsket i den østrigske soldat Helmuth, hvilket viser sig at få fatale konsekvenser for resten af hendes liv. 

Bent Hallers fortælling er inspireret af sin egen mors historie. Interessant nok viser det sig at Ediths historie ikke er et særtilfælde, men derimod støder læseren på flere forskellige karakterer, som har en fortælling meget lig Ediths. De unge piger lyver og kæmper for at undgå at blive stemplet som tyskertøser, og dermed også den elendige behandling stemplet vil medføre. I Ediths tilfælde viser det sig, at frygten for at blive en tyskertøs sidder i hende lige til det sidste og hjemsøger hende hele livet. 

Til trods for at Ediths historie er hovedfortællingen, er der også en vigtig del i fortællingen om livet i en lille provinsby under krigstiden. Det var en tid, hvor normer og regler fylder rigtig meget og uden meget plads til individuel frihed. Individerne er meget styret af bysamfundet og især af frygt for sladder, og hvad de andre byboere mon vil tænke om dem, hvis de skiller sig ud. Derfor bliver mange og hovedsagligt kvinderne undertrykt af at være dem de vil være i frygt for andres reaktioner, da de skal følge deres mænd og ikke agere ud fra deres frie vilje. Det gælder for Edith såvel som de andre byboere. 

’Når krigen slutter’ er en virkelig velskrevet bog, som fanger læseren meget hurtigt. Den er letlæselig, og når man først er kommet i gang, vil man opdage, at man hurtigt får slugt siderne i iver efter at læse, hvad der videre sker. Det er uden tvivl en bog, der kan anbefales at læse. 

Lån bogen på Bibliotek.dk