To stærke romaner i spil til DR Romanprisen 2025

De to første bøger i feltet over nominerede til DR Romanprisen 2025 er fundet. Begge bøger vil sammen med de øvrige 4 bøger, der vil blive offentliggjort inden december, blive diskuteret i de mange DR Romanlæseklubber.

Den først er Naja Marie Aidts Øvelser i mørke, der udkom på Gyldendal i februar 2024.

– Øvelser i mørke’ er en stilsikker og barsk roman om overgreb og samtidig en lysende poetisk beskrivelse af, hvordan venskaber kan bane vejen for heling. I beskrivelsen af det kvindelige fællesskab er der linjer til 70-ernes kvindelitteratur, men uden at den virker manifestagtig. Det er derimod en varm fortælling om, hvordan det kvindelige fællesskab kan være den hånd i ryggen, der gør, at man rejser sig igen. Tanket op af den trøst og tillid, kvinder kan give hinanden, fordi de genkender situationer i livet med utryghed og den udsathed, som mange kvinder oplever gennem livet. En udsathed, som romanen gør op med i kraft af dens stærke vidnesbyrd om vold mod kvinder, lyder det i motivationen af Naja Marie Aidts nominering.

Den anden bog er Ulrikka S. Gernes’ En pige forlod værelset, der udkom på Gads Forlag i februar 2024.

– Den rystende historie om grooming og svigt er en stærk fortælling om smertefulde erfaringer og konsekvenser af et overgreb. I sin beskrivelse af det unge pigesind fører Gernes læseren direkte ind i de sårbare år hos en pige med det virvar af modsatrettede følelser, der hører teenageårene til: Lysten til oprør og grænseoverskridende adfærd på den ene side og behovet for at blive holdt om på den anden side. Forelskelsen, sværmerierne for det andet (voksne) køn, og det begær, som hun endnu ikke har ord for. Ulrikka Gernes er lyriker, og det smitter af på sproget, som er poetisk, elegant og legende, og som med sin lyse lethed får bogens handling til at stå om muligt endnu mørkere og uforglemmelig, lyder det i motivationen.

Fra december frem til maj vil de alt seks bøger blive læst og debatteret i bibliotekernes 120 Romanlæseklubber. Vinderen af DR Romanprisen vil blive offentliggjort i juni 2025.

Foto: Sara Galbiati (Naja Marie Aidt), Lærke Posselt (Ulrikka S. Gernes)