Nakanos genbrugsbutik, der ligger midt i det moderne, pulveriserende Tokyo, er en tidslomme, hvor tempoet er mere adstadigt. En lille helle i det kværnende forbrugssamfund. Her skaffer fire meget forskellige mennesker sig et beskedent udkomme ved at sælge alskens godt brugte, men stadig brugbare ting og sager; gamle tallerkener og glas, plakater, ældre petroleumsovne til […]
The post Nakanos genbrugsbutik af Hiromi Kawakami first appeared on Bogrummet.

Nakanos genbrugsbutik, der ligger midt i det moderne, pulveriserende Tokyo, er en tidslomme, hvor tempoet er mere adstadigt. En lille helle i det kværnende forbrugssamfund.

Her skaffer fire meget forskellige mennesker sig et beskedent udkomme ved at sælge alskens godt brugte, men stadig brugbare ting og sager; gamle tallerkener og glas, plakater, ældre petroleumsovne til de kolde vintre, vifter til de varme somre.

Hr. Nakano, den uforbederlige gnier og skørtejæger, køber billigt og sælger lidt dyrere.

Lettere åndsfraværende og for en ussel hyre hjælper vores heltinde, den unge pige Hitomi, med at ekspedere, mens den jævnaldrende Takeo kører med hr. Nakano ud ved dødsfald og flytninger for at hente vognlæs med gammelt ragelse, der måske kan sælges i butikken.

Selvfølgelig sker det hverken værre eller bedre, at Hitomi forelsker sig i den tavse, generte Takeo. Hun inviterer ham ud at drikke engang imellem og får somme tider bid, men Takeo er ikke sådan at fange ind.

I lange perioder ignorerer Takeo stakkels Hitomi, der prøver at fortrænge sine kærlighedssorger ved at snakke og spise flødeskumskager med hr. Nakanos smukke nogleoghalvtredsårige søster, frøken Masayo.

Selv lever den halvgamle buk, hr. Nakano, et udsvævende liv med en trofast kone og flere dårende dejlige elskerinder, forstå det, hvem der kan. At han en dag stikkes ned af en fremmed dame er heller ikke helt til at begribe.

Og sådan er der så meget – og så lidt – i den populære. japanske forfatter Hiromi Kawakamis sorgløst slentrende kærlighedskomedie “Nakanos genbrugsbutik”.

Handlingen er hyggelig på den småsludrende måde, personerne er søde og indtagende, miljøerne og den særlige japanske omgangsform er spændende at få et indblik i.

“Nakanos genbrugsbutik” har mange af de kvaliteter, der ofte gør oversat japansk litteratur læseværdig: Det poetisk-fatalistiske syn på hverdagen, den bramfri nydelse ved god mad og sex, de gammeldags dyder i et hypermoderne samfund.

Som hos Murakami og Higashino fryder en vestlig læser sig over mødet med en for os dybt eksotisk kultur, som gennemsyrer et samfund, der er mindst lige så moderne og avanceret som vores.

I forhold til Kawakamis vidunderlige “Senseis mappe” – et mere tyst og introvert kærlighedseventyr, som varmt skal anbefales – er “Nakanos genbrugsbutik” løsere i strukturen og klart mindre ambitiøs. Mange situationer er let overdrevne og en anelse lavkomiske.

Lån bogen på biblioteket

 

The post Nakanos genbrugsbutik af Hiromi Kawakami first appeared on Bogrummet.