Der findes mig bekendt ikke en kur mod natteræd, eller natteskræk, kald det hvad du vil, kært barn har mange navne, men kuren er i hvert fald ikke John Kenn Mortensens billedbog, Natteræd, og den er ej heller for små børn! Kun store børn som undertegnede. JKM er en fantastisk tegner og han har en […]
The post Natteræd af John Kenn Mortensen first appeared on Bogrummet.

Der findes mig bekendt ikke en kur mod natteræd, eller natteskræk, kald det hvad du vil, kært barn har mange navne, men kuren er i hvert fald ikke John Kenn Mortensens billedbog, Natteræd, og den er ej heller for små børn! Kun store børn som undertegnede.

JKM er en fantastisk tegner og han har en utømmelig grum fantasi til at skabe så mange illustrationer. 112 sider i farver skriver Cobolt ganske vist, men det er mest sort/hvid over det gullige/gustne til sepia, der fremmaner den uhyggelige effekt af at det er oldgamle tegninger, fra gamle dage. Men de er dugfriske, og jeg har kun set enkelte af dem før på JKM’s Instagramprofil.

Et fællestræk er, at illustrationerne næsten altid har børn som midtpunkt, omgivet af alverdens monstre som onde nisser, fabeldyr, klovne, trolde, døde og et væld af uidentificerbart djævleyngel. Ofte er børnene upåvirkede, de virker ind imellem nærmest irriteret over forstyrrelsen fra det fremmede, eller blot nysgerrige. Og et par gange udviser de naturligvis også frygt, men det er ikke den følelse, der fylder.

Bogen er tilpas fyldt med billeder, men jeg ville ønske, den havde været i større format, det fortjener mange af illustrationerne i hvert fald. Det kunne også have været godt med nogle få kommentarer til tegningerne, som han nogen gange bruger på Instagram. Måske lidt mere baggrundsstof om ideen bag illustrationerne, så betragteren ikke kommer alt for meget på overarbejde, med at greje budskabet.

Peter Adolphsen har skrevet en lille historie, der falder i god tråd med resten af bogen. Det kunne have været fedt med nogle flere, måske inspireret af illustrationerne.

Selvom jeg kunne ønske mig en helt masse andet, så tager det ikke fascinationen af billederne fra mig. Det er helt umuligt ikke at tage bogen op fra tid til anden, bladre lidt i den og sidde og spekulere på, hvad der mon foregår. Flygter børnene fra huset med det mystiske fyrtårn, eller er de på vej ind? Hvor pokker er de på vej hen på ryggen af de mange monstre? Bliver drengen på første side trøstet eller er han på vej til helvede?

Okay, flokken af onde klovne bærende på et barn i en kasse med påskriften, Kids to eat, er jo desværre ikke til at misforstå!

Det bliver en bog, jeg ofte vil tage frem og kigge i. Jeg kan ganske enkelt ikke få nok af JKM’s streg, som jeg også giver udtryk for i min anmeldelse af tegneserien Fribryderen. Mere af den slags tak!

Anmeldereksemplar

Lån bogen på Bibliotek.dk

The post Natteræd af John Kenn Mortensen first appeared on Bogrummet.