Den grafiske roman ‘Ubesvart anrop’ af Nora Dåsnes fik Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris 2022 tirsdag aften i Helsinki.

Nora Dåsnes får prisen for et stærkt, troværdigt og nuanceret værk, om hvordan terrorangrebet den 22. juli 2011 ramte hele den norske nation.

Juryens motivering
– Årets prisvinder har skabt en bog, som engagerer, berører og får læseren til at reflektere over både kollektive, politiske samfundsspørgsmål og individuelle, eksistentielle spørgsmål.

Bogens grafiske formsprog er sobert, konsekvent og har en tydelig personlig signatur. Gennem billeder og tekst skildres hovedpersonens indre og ydre liv på en udtryksfuld og usentimental måde. Illustrationerne er flydende og hverdagsmelankolske, mens teksten er troværdig og præget af talesprog. Der, hvor teksten holder information tilbage, overtager billederne funktionen som hovedfortæller af historien. Brugen af farver er bevidst, virkningsfuld og talende, og den viser, hvordan forfatteren på elegant vis optegner grænselandet mellem fortid, nutid, drøm og virkelighed.

Historien har en brutal ramme og et blodigt bagtæppe. Handlingen foregår i tiden efter den 22. juli 2011, da 77 mennesker mistede livet i terrorangrebet mod Utøya og regeringskvarteret I Oslo. En række spørgsmål går som en rød tråd gennem hele den grafiske roman: Hvem er terroristen? Hvem er jeg? Hvem er vi som samfund? Hvordan får vi hverdagen og livet tilbage efter katastrofen?

De to sidste sætninger i bogen er enkle, men stærke svar til det grusomme terrorangreb:

‘Vi har kun hinanden. Og vi har kun nuet.’

Blandt de nominerede var også Jan Oksbøl Callesens O PO POI og Thorbjørn Petersen, Herman Ditte og Mårdøn Smets Den om Rufus.

Om Nora Dåsnes
Nora Dåsnes (født 1995) er forfatter og illustrator. Hun er uddannet ved Kingston University i London. Hun debuterede som forfatter og illustrator i 2020 med den grafiske romanen Ti kniver i hjertet,  som hun modtog Pondusprisen for. Ubesvart anrop er hendes anden grafiske roman.

Foto: Magnus Fröderberg, norden.org

Kilde. Norden.org