facebook-pixel

Astrophil & Stella

img

Astrophil & Stella

Fakta om bogen

Titel: Astrophil & Stella

Udgivelsesdato: 09-12-2022

Sider: 406

Genre: Digte

Forlag: Det Poetiske Bureaus Forlag

Forfatter: Philip Sidney

Oversat af: Bjarne Gertz

Oversat fra: Engelsk

Serie: Bureauets Klassikerbibliotek

ISBN: 9788794334297

Format: Paperback

Sir Philip Sidney (1554-1586) regnes for én af de store engelske digtere og en vigtig forløber for Shakespeare. Han var ikke blot digter, men også adelsmand, diplomat og soldat – og døde som blot 31-årig af et skudsår han pådrog sig i en træfning med spanske tropper i Holland.

Hans digtkreds, Astrophil og Stella, udgivet posthumt, består dels af 108 sonetter, dels 11 sange i forskellige verse­mål, der beskriver hyrden Astrophils forgæves bejlen til underskønne, gifte og ærbare Stella. Trods sin velegnethed som helt i en ridderroman­ce, en der både er følsom og en kampklar kriger, gør Astrophil sig til en rebel, i et personligt og principielt opgør med den forløjede ridderroman­tik. Overfor Stellas forstandsklare, dydige forma­ninger forsvarer han lidenskaben og begæret som en naturlig del af en mands kærlighed.

Sonetten viser i Sidneys hænder en kraft og en ud­tryksfuldhed der ikke står tilbage for Petrarkas, og når han er bedst, er han uden konkurrenter, et enestående tilfælde i engelsk litteratur – og ver­denslitteraturen med.

I samme serie er tidligere udkommet Shakespeare – kærlighedens digter (2016), som indeholder Shakespeares samlede poetiske værker, for første gang på dansk, og Shakespeares rivaler (2020), en antologi med fokus på sonetter af Shakespeares forgængere og samtidige, begge ligeledes på dansk ved Bjarne Gertz.