facebook-pixel

Den forbandede del (et uddrag) og Himmelske legemer

img

Den forbandede del (et uddrag) og Himmelske legemer

Fakta om bogen

Titel: Den forbandede del (et uddrag) og Himmelske legemer

Udgivelsesdato: 01-11-2023

Sider: 106

Genre: Filosofi

Forlag: Forlaget Mindspace

Forfatter: Georges Bataille

Oversat af: Stine Zink Kaasgaard

Oversat fra: Fransk

Serie: AFTRYK

ISBN: 9788793535923

Format: Paperback

Den forbandede del er Georges Batailles politiske økonomiske teori, hvori han indvarsler en kopernikansk vending: en omvending af, hvordan vi tænker økonomi, vores materielle grundlag, livets overflod og den energi, vi har til rådighed. En begrænset økonomisk tænkning tager afsæt i knaphed og mangel, i produktion, rationalitet og nytte, uden blik for den uomsættelige rest, der er en del af enhver produktion. Den forbandede del er netop den uproduktive rest, der ikke kan omsættes rationelt eller nyttigt, men som må ødsles bort, på strålende vis, ellers katastrofalt. Udgangspunktet for Batailles generelle økonomi er med andre ord livets overflod, hvis kilde er solens ødsle udskænkning af energi.

Spørgsmålet er så, hvordan vi udløser vores rigdomme, den overskydende forbandede del af energien, om det sker gennem festivaler, gavegivning, erotik, rus, kunst eller sågar ødelæggelseskrige.

Det er første gang, at bogens første del foreligger i dansk oversættelse.

Den forbandede del (et uddrag) og Himmelske legemer er en del af bogserien AFTRYK, der samler korte og vedkommende filosofiske tekster med væsentlig virkningshistorie. Jon Auring Grimm har skrevet introduktionen til teksten, der gør den relevant for studerende såvel som andre læsere med interesse for soløkonomi, kosmisk filosofi og det unyttige.