facebook-pixel

Den sidste rustbanker

img

Den sidste rustbanker

Fakta om bogen

Titel: Den sidste rustbanker

Undertitel: Bogen om Bjarne Laustsen, tillidsmanden fra Nordjylland

Udgivelsesdato: 30-11-2023

Sider: 327

Genre: Biografier & erindringer

Forlag: Grønningen 1

Forfatter: Rasmus Prehn

ISBN: 9788773392249

Format: Indbundet

Hvis du tror, der kun er akademikere på Christians­borg, skal du læse denne bog.

Bjarne Laustsen kom til verden på et husmandssted uden strøm og rindende vand i Himmerland i 1953. Han gik ud af skolen efter syvende. Han sparede selv op til at komme på ungdomsskole og brød ud af familiens mønster med et svendebrev som maskinarbejder. Han blev fagligt aktiv i Dansk Metal og gik ind i politik. Og nu har han siddet i ­Folketinget i mere end 28 år.
Men Bjarne er den samme røde rebel som i begyndelsen, og han udfordrer såvel politiske modstandere som siddende socialdemokratiske ledere. Bjarne er partimand, men først og fremmest tillidsmand for hele Nordjylland. Han er utrættelig enkeltsagspolitiker for de mange borgere, der kommer i klemme i system-­Danmark. Og han er sidste medlem af den for længst lukkede kaffeklub Rustbankerne.Den sidste rustbanker er en varm, vittig og vigtig historie om en ekstraordinær personlighed i dansk politik. Hans liv er i denne bog vævet ind i nyere Danmarkshistorie og ladet med stemningsfulde billeder, bramfri anekdoter – og en god portion af den ­sociale indignation, som stadig bærer Danmarks vigtigste parti.
Bjarne Laustsen, f. 1953, er uddannet maskinarbejder fra maskinfabrikken Norden i Aalborg Vestby. Byrådsmedlem i Støvring 1986-94. Medlem af Folketinget for Socialdemokratiet, valgt i Nordjyllands Storkreds. Første gang indvalgt 1992-94 og igen fra 1998 til i dag. Han har bestridt et hav af tillidsposter, blandt andet som mangeårig præsident for Beredskabsforbundet, kommitteret for Hjemmeværnet, formand for den socialdemokratiske Metal-klub i Aalborg og medlem af ­bestyrelsen.
Rasmus Prehn, f. 1973, er uddannet cand.scient.soc. fra Aalborg Universitet og University of Leeds og har arbejdet som cykelsmed, kokkemedhjælper, pædagogmedhjælper, højskole- og gymnasielærer samt sekretariatsleder.Byrådsmedlem i Aalborg 2001-05. Medlem af Folketinget for Socialdemokratiet siden 2005, valgt i Nordjyllands Storkreds. Han er tidligere minister for udviklingssamarbejde, 2019-20, og minister for fødevarer, landbrug og fiskeri,2020-22. Han er forfatter til velfærds- og demokratidebatbogen Frihed til fællesskab, 2013, samt Det brune Aalborg – bogen om Aalborgs brune værtshuse, 2017.