facebook-pixel

Fiskerfamilien i Humlebæk

img

Fiskerfamilien i Humlebæk

Fakta om bogen

Titel: Fiskerfamilien i Humlebæk

Undertitel: Dokumentarisk fortælling om krigsoplevelser i 1658-60

Udgivelsesdato: 18-12-2023

Sider: 102

Genre: Historie

Forlag: Forlaget Mellemgaard

Forfatter: Arne Ipsen

ISBN: 9788776085902

Format: Hæftet

Bogen giver bud på betydninger af familiesammenhold og ældre menneskers erfaringer. Scenen er det gamle Humlebæk med herregården Krogerup ved skoven og otte fiskerhuse ved Øresund. Svenskekrigen raser i årene 1658-60. Krogerups foged, den realistiske Hans Rostrup, sender, med hjælp af fiskerne, fødevarer til København. Desuden besked om svenskernes planlagte angreb mod hovedstaden.

I fiskerlejet bor en opdigtet familie, Jens og Margrete og parrets tvillinger Tove og Torben. Desuden bedstefar Rolf, som deler tilværelsen mellem Krogerup som staldmester, og familiens hjem ved Sundet. Bedstefar fortæller børnebørnene erindringer og danmarkshistorie. Takket være sønnen Regnar, der sejler rundt med sin skude, kan han også fortælle om modstanden ude i landet. Herunder omtale af markante hovedmænd som Svend Gønge og Hørsholms Lorents Tuxen.

Bogen har et særligt kapitel om modstanden på Bornholm, hvor modstandsfolkene, med udgangspunkt i byen Hasle, kæmpede sig løs fra Sverige. Bedstefar følger med Hans Rostrup til Helsingør, hvor modstandsfolk vil generobre Kronborg. Torben sniger sig med på turen, og mens han og bedstefar venter ved havnen, får han fortalt Helsingørs historie i store træk. Angrebet mislykkes, bedstefar hjælper Rostgaard med at komme i skjul, og fiskerfamilien følger krigens videre udvikling.
Uddrag af bogen
Efter en lille tid lyder der brag og råben fra Kronborg. Det giver et sæt i bedstefar.   ”Hvad sker der?” råber Torben. Nu må bedstefar åbne op og fortælle lidt:
”De to mænd på køretøjet kørte efter en aftale hen til slotsbroen og væltede vognen med brændestykkerne om på siden. Det vil skabe forvirring, og nu er jeg er spændt på, om fogeden og de andre herrer kan angribe Kronborg.”
Efter en lille halv time kommer Rostgaard ridende i fuld galop og råber med opskræmte øjne:
”Vi må hurtigt hjem. Afsted med os!”

Om forfatteren 
ARNE IPSEN boede i årtier i Humlebæk. Var  i mange år journalist ved ugeavisen Det Grønne Område i Lyngby-Taarbæk. Med historie, teater, børnekultur og ældreomsorg som stofområder. Forfatter og medforfatter til bøger om topografi og folkekultur. Med især fødeøen Bornholm, Lyngbyområdet og Nordsjælland som baggrund.