facebook-pixel

Flugtrute Møn og redningen af vores jødiske landsmænd

img

Flugtrute Møn og redningen af vores jødiske landsmænd

Fakta om bogen

Titel: Flugtrute Møn og redningen af vores jødiske landsmænd

Udgivelsesdato: 20-10-2023

Sider: 146

Genre: Lokalhistorie

Forlag: Forlaget Ravnerock

Forfatter: Johannes Lundstrøm

ISBN: 9788794173452

Format: Hæftet

Mere end 300 flygtninge søgte til Sverige via Møn, og alle kom sikkert over.
Sikkert, ja, men ikke altid uden dramatik, hvilket du kan læse om i denne bogs mange autentiske beretninger.
Flere af dem er aldrig tidligere blevet offentliggjort, som f.eks Kurt Nachmanns beretning. Han, der var østrigsk jøde, var sammen med sin hustru flygtet fra nazistisk forfølgelse til Danmark 1940.
Nu måtte de flygte igen, og kom denne gang via Bispebjerg Hospital og Hårbølle til den sydsvenske by Trelleborg sammen med næsten 180 andre.
Det samme gælder et helt nyt interview med den 99 årige Martha Madsen, der fortæller, hvordan hun oplevede razziaen i Borre den 10. oktober 1943.
Her skulle en gruppe på 32 jødiske flygtninge være arresteret,  men gruppen blev standset af Martha og Leo Købmann før Kalvehave og reddet i sikkerhed på Petersgaard ved Langebæk.

Forfatteren Johannes Lundstrøm, der tilbragte sine første år i Ulvshale på Møn, er ældste søn af modstandsmanden Ejner Lundstrøm (Nielsen), som var ansat ved kystpolitiet i Stege, indtil han måtte gå under jorden, da politiet blev arresteret af tyskerne.
Johannes kendte Martha og Leo Købmann fra Kalvehave, idet hans far gennem sit modstandsarbejde var blevet gode venner med Leo Købmann – et venskab, som varede hele livet.

Bogen udkommer i forbindelse med Møns Museum udstilling. Et samarbejde mellem forfatteren Johannes Lundstrøm og Forlaget Ravnerock skal gøre den tilgængelig for boglæsere i resten af landet.