facebook-pixel

Hjemsøgelser

img

Hjemsøgelser

Fakta om bogen

Titel: Hjemsøgelser

Udgivelsesdato: 02-03-2023

Sider: 240

Genre: Romaner og noveller

Forlag: Escho

Forfatter: Vernon Lee

Oversat af: Caroline Enghoff

ISBN: 9788794026321

Format: Hæftet

Novellesamlingen Hjemsøgelser(1889) består af de fire noveller Amour Dure, Dionea, Oke af Okehurst og En grusom stemme. Alle fire handler om overnaturlige hændelser – spøgelser, besættelser og gudinder – men afspejler også tydeligt Lees viden og interesser inden for kunst, arkitektur og køn. Novellerne er i sig selv eksempler på Lees empatiske æstetikbegreb: De stemningsfulde og detaljerige tekster fremmaner så levende historier at de manifesterer sig som kropslige oplevelser hos læseren – lige fra den snigende rædsels kuldegysninger til afslappet velbehag. Lee har arbejdet bevidst med denne teknik og gør det mesterligt.

Bag pseudonymet Vernon Lee gemmer sig den britiske forfatter Violet Page (1856-1935), der var en markant skikkelse blandt europæiske intellektuelle omkring forrige århundredeskifte. Lee levede størstedelen af sit liv i Sydeuropa og var en spektakulær personlighed: En autoritet inden for italiensk renæssancekunst, erklæret feminist og pacifist, klædt i herretøj og en højt respekteret skønlitterær forfatter.
Lees forfatterskab omfatter værker inden for kunsthistorie, kunstteori, feminisme, rejselitteratur og skønlitteratur. Blandt andet formulerede Lee på det kunstteoretiske område sammen med sin partner Kit Anstruther-Thomson et yderst fremsynet æstetisk begreb kaldet empatisk æstetik. Lee gik i glemmebogen efter at have mistet indflydelse og anseelse i kølvandet på Første Verdenskrig på grund af sin erklærede pacifisme, men både det empatiske æstetikbegreb, der fokuserer på kropslige oplevelser af kunst, og Lees skønlitteratur har siden 1990erne været genstand for fornyet interesse.