facebook-pixel

Magt og autoritet i Grønland

img

Magt og autoritet i Grønland

Fakta om bogen

Titel: Magt og autoritet i Grønland

Udgivelsesdato: 15-02-2023

Sider: 599

Genre: Kunsthistorie

Forlag: Syddansk Universitetsforlag

Forfatter: Ole Høiris, Ole Marquardt & Claus Andreasen (red.)

ISBN: 9788740834482

Format: Indbundet

Magt og autoritet i Grønland analyserer en lang række førende Grønlandsforskere politiske, økonomiske og kulturelle magt- og autoritetsformer i det grønlandske samfund. I bogen behandles ikke kun de formelle, politiske magtforhold, men også de mere uformelle magt- og autoritetsrelationer, der som et usynligt net skaber rammerne om de enkelte borgeres adfærd. Dette sker i fire hovedafsnit:

Magtens historie behandles magtformerne fra det gamle fangersamfund, Landsrådenes virke, de forhandlinger, der førte til Hjemmestyret og eksperternes indflydelse på magtforholdene.
Tilbageblik på magten analyseres oprettelsen af TV i Grønland, grønlændernes tilbageblik på den tid, da der var både dansk militær og minedrift i et område, og endelig et dansk lærerpars tilbageblik på deres ophold i Grønland.
Selvstyret i funktion analyseres Grønlands voksende magt i de arktiske politiske organer og Selvstyrets måde at tackle store katastrofer som tsunamien i 2017 og COVID-19 på samt nogle centrale elementer i den grønlandske identitetsdebat under Selvstyret.
Selvstyret og samfundet ser forskerne på børns rettigheder, ildsjæles forsøg på at udvikle det grønlandske skolevæsen, sundhedsvæsnets etik i forhold til omsorg, de ældres liv og muligheder og deres betydning for traditionsformidling. Endelig behandles her emner som seksuel vold og hjemløses vilkår.
Magt og autoritet i Grønland er dedikeret til Robert Petersen, Grønlands første professor, hovedpersonen bag skabelsen af Ilisimatusarfik, Grønlands Universitet. Bogen indledes med mindeord af universitetets nuværende rektor, Gitte Adler Reimer.