Agnes Henningsen blev strøget af finansloven, da hun var ‘usædelig’. Erich Maria Remarques epokegørende antikrigsroman ‘Intet nyt fra Vestfronten’ blev lynoversat til 25 sprog, men i Tyskland blev den ramt af nazistisk hetz og dødstrusler mod forfatteren. En tidlig dansk oversættelse af James Joyces ‘Ulysses’ blev brændt på Københavns politigård i 1944. Bestselleren ‘Jeg var Hitlers kammerjomfru’ blev solgt som reportage fra Hitlers privatliv, men viste sig at være en forfalskning fabrikeret af det britiske War Office i 1940.

Litteraturprofessor Hans Hertel går på opdagelse mellem kendte og ukendte bøger. Han ser på klassikere med nye briller – fra Odysseen og H.C. Andersens dagbøger til Hemingway, Simenon og George Orwell – og får øje på vigtige nye navne. Han genopliver glemte titler fra emigrantforlag i Australien og USA og fra besættelsens illegale bogproduktion. Han sætter spotlight på censur, på forholdet mellem forfattere, forlæggere og læsere – og på bøgers uventede skæbne, som da T.S. Eliots kattedigte blev til en musical og 50 år efter kom til at redde hans forlag.

Spotlight fortæller om bøger på en anden måde. Oplysende, muntert og med mange overraskende nyheder.

Hans Hertel (f. 1939) var professor i nordisk litteratur ved Københavns Universitet 1980-2009, medarbejder ved Politiken og redaktør af Gyldendals Verdenslitteraturhistorie bind 1-7 (1985-95). Han er forfatter af talrige bøger om litteratur og kulturhistorie og har siden sin ungdom formidlet litteratur i presse, radio og tv. Hertel har modtaget en lang række litterære priser, bl.a. for sin store biografi om Poul Henningsen (2012/2017).

Fakta om bogen
Titel: Spotlight
Undertitel: Om kendte oig ukende bøger
Forfatter: Hans Hertel
Omslag: Hæftet
Forlag: Epilog