facebook-pixel

U 15 det første offer

img

U 15 det første offer

Fakta om bogen

Titel: U 15 det første offer

Udgivelsesdato: 15-11-2023

Sider: 76

Genre: Historie

Forlag: Sea War Museum

Forfatter: Knud Jakobsen

ISBN: 9788793771147

Format: Hardback

U 15 – det første offer   Journalist Knud Jakobsen har for Sea War Museum skrevet en ny bog i serien om ubåde fra Første Verdenskrig. Den nye bog hedder ”U 15 – det første offer”, og indeholder i alt seks beretninger fra søkrigen 1914-1918.

U 15 var den første ubåd i historien, der blev sænket ved en krigshandling, hvilket skete allerede den 8. august 1914. Der var ingen overlevende, og nøjagtigt hvad der skete, blev først opklaret, da Sea War Museum Jutland i 2021 fandt ubådens vrag i den nordlige del af Nordsøen. Det kan man læse om i bogen, og her kan man for første gang også se et billede af ubådens kommandant, der hed Richard Pohle- Knud Jakobsen fandt hans 86-årige nevø, der bor i Färentuna i Sverige.
 Bogen indeholder også den fantastiske beretning dampskibet Indiens sidste rejse i 1918. Skibet blev sænket af en ubåd i Atlanten, og 29 søfolk omkom. Kun de ni mand i båd nummer 2 ført af styrmand Hans Christian Tversted fra Skagen overlevede, fordi han kunne sejle en lille båd. Blandt de øvrige beretninger skal især nævnes historien om dampskibet Frode, som vest for Irland blev sænket af en tysk ubåd, hvorefter det viste sig, at det danske skib havde en tyske sømand om bord. Han hoppede af og blev modtaget med åbne arme i ubåden.
 Der er også beretningen om Ernst August Krüger, der var et af de mange ofre i Jyllandsslaget, samt historien om en fiskeskipper fra Esbjerg og hans møde med en tyske flyver, og endelig historien om den danske skibskok, der blev efterladt om bord, da hans skib blev sænket af en ubåd, hvorefter han blev reddet af den tyske ubåd.
 Bogen er den perfekte julegave til alle med interesse for livet til søs. Den fås både på dansk og tysk og kan købes på Sea War Museum samt i boghandelen fra 15. november.