facebook-pixel

Valle-Inclán i udvalg

img

Valle-Inclán i udvalg

Fakta om bogen

Titel: Valle-Inclán i udvalg

Udgivelsesdato: 04-11-2023

Sider: 286

Genre: Romaner og noveller

Forlag: Det Poetiske Bureaus Forlag

Forfatter: Ramón del Valle-Inclán

Oversat af: Gorm Rasmussen

Oversat fra: Spansk

Serie: Bureauets Klassikerbibliotek

ISBN: 9788794334488

Format: Paperback

Den spanske forfater Ramón María del Valle-Inclán y de la Peña, som hans fulde navn lyder, levede fra 1866 til 1936 og er én af litteraturhistoriens mærkeligste karakterer. Han startede ud som royalistisk absolutist og endte som noget i retning af en mystiker-anarkist, men døde lige før Den Spanske Borgerkrig delte befolkningen i to uforsonlige lejre på hver side af et lignende skarpt skel.

Hans værk er ligeså spraglet og skizofrent, hvad den foreliggende udgivelse til fulde demonstrerer.

Det indledes med oversætter Gorm Rasmussens fortælling om hvordan forfatteren mistede sin ene arm, og således, måske ikke uden en vis fryd, kom til at imitere sit litterære idol Miguel de Cervantes’ skæbne.

Derefter følger de hårrejsende reportager fra Første Verdenskrig, udgivet under titlen Midnat – et øjeblik af krigen set fra stjernerne, hvor forfatteren vel som én af de første rapporterede fra et fly højt hævet over slagmarkerne.

Så kommer de vidunderligt svulstige mystiske udladninger i værket Den vidunderlige lampe, hvor man skal holde på både hat og briller for at følge med i de esoteriske henvisninger.

Det bliver herefter tid til poesi i form af digtsamlingen Pibe med kif der i henhold til titlen udlægger forfatterens visioner under indflydelse af hashish.

Og bogen sluttes af med dramaet Bohemelys der følger den miskendte digter Max Estrellas liv og død, omgivet af sin forarmede familie, skøger, litterater og digterkolleger.

Oversætter Gorm Rasmussen (f. 1945) har tidligere fordansket Latinamerikas første store modernist, nicaraguanske Rubén Darío, de spanske Machado-brødre, Antonio og Manuel, samt oversat Nobelpris-tageren Mario Vargas Llosas skuespil La Chunga.