I artikelserien “Om bogen i en Corona-tid” vil Bogmarkedet tage temperaturen i bogbranchen i øjeblikket og kigge fremad på hvad denne pandemi betyder for os alle.
I denne artikel: Torben Munksgaard, forfatter

Hvordan er skriveprocessen anderledes under en nedlukning end hvis omstændighederne havde været mere normale?

Nu har jeg jo et arbejde, hvor jeg i forvejen sidder meget alene – der er ikke langt fra en coronasituation til et forfatterliv – men i det seneste års tid synes jeg, at jeg har fået særligt meget fra hånden, fordi jeg har fået mere arbejdsro. Kun en smule research har jeg måttet udskyde, men på den anden side: Hvis virkeligheden ikke står til min rådighed, byder kreative alternativer sig som regel altid til. Min profession handler jo nu engang om at digte. Så alt i alt har 2020 været en god tid at skrive i. Nærmest som et refugium.

Har Coronaen givet inspiration direkte eller indirekte på dit materiale?

Ja, flere gange. I bind 3 i min krimitrilogi Traum-trilogien, hvor masker – teatermasker og den slags – spiller en central rolle, kom kravet om at bære værnemidler som en ren gave: Mundbindet blev straks føjet til arsenalet af maskeringer i mit univers. Derudover har jeg under coronaepidemien påbegyndt en ny digtsamling, som problematiserer det her med at være et overvejende introvert menneske i en krise, hvor de fleste er alt andet end begejstrede over de forhold, man selv har savnet og sætter pris på. Og jeg tænker naturligvis ikke på selve sygdommen, men på de sociale konsekvenser – at man slipper for at deltage i en lang række sociale sammenhænge. Personligt glæder jeg mig over, at jeg kan blive hjemme og læse en bog. Og skrive, naturligvis.

Tror du, der er temaer, som f.eks. ensomhed, der får en større rolle i kommende udgivelser i branchen?

Ja, det kunne let tænkes. Men ensomhed har vel altid haft en central rolle i litteraturen, i hvert fald i de bøger jeg holder af at læse. Så det nye bliver jo nok at tematisere ensomhed i forhold til den konkrete situation, coronaepidemien, men måske også at beskrive, hvordan fællesskabet, som jo på sæt og vis betinger ensomhedsfølelsen, bliver udfordret og ofte afslører sig som et skinfællesskab bestående af forskellige grupperinger med egeninteresser. Det har vi jo set en del af, synes jeg. Så måske pandemien både afstedkommer litteratur om ensomhed og om fællesskabets forfald. Begge dele ville være oplagt.

Torben Munksgaard leverer sarkastisk og sort litteratur, der indkapsler livet ved en skillevej, og hvordan det kan takles (eller ikke takles). Det er velskrevet litteratur, som både er sjov og trist og ubehagelig ærlig – Kilde: LItteratursiden

Foto Lærke Posselt

Læs også: Om bogen i en Corona-tid: Anne Cathrine Bomann, forfatter

Har du en god historien eller vinkel i forhold til temaet “Om bogen i en Corona-tid”, så tøv ikke med at kontakte BogMarkedets redaktionen: jesper@bogmarkedet.dk