Da erindringsromanen ”Oplyst” i 2018 udkom i USA fik bogen mange gode anmeldelser og rosende ord med på vejen. Bogen er blevet kaldt årets bedste erindringsroman af USA Today og en fantastisk og inspirerende historie. Hertil kommer, at bogen lå på New York Times bestsellerliste i 40 uger. Bogen er heldigvis også udkommet på dansk, […]
The post Oplyst af Tara Westover first appeared on Bogrummet.

Da erindringsromanen ”Oplyst” i 2018 udkom i USA fik bogen mange gode anmeldelser og rosende ord med på vejen. Bogen er blevet kaldt årets bedste erindringsroman af USA Today og en fantastisk og inspirerende historie. Hertil kommer, at bogen lå på New York Times bestsellerliste i 40 uger.

Bogen er heldigvis også udkommet på dansk, og det kan man kun være glad for fordi det er en rigtig fremragende bog.

Bogens forfatter, Tara Westover, er født i 1986. Hun er opvokset i staten Idahos bjerge og er den yngste af en søskendeflok på 7. Forældrene er stærkt troende mormoner og især faderen er meget troende.

Forældrene nærer stor mistillid til offentlig indblanding i noget som helst og derfor har de 7 søskende aldrig været i kontakt med sundhedsvæsenet og undervisningssystemet. Især Taras far har den holdning, at undervisning og lægehjælp er satans værk. Som om det ikke var slemt nok er især den ene af Taras brødre dybt voldelig over for Tara (og alle andre) – men hendes far holder sig heller ikke tilbage når det handler om at have voldelig og utilregnelig adfærd.

En dag bryder en af Taras ældre brødre ud for at gå på college og familien ser han nærmest ikke i årevis fordi faderen slår hånden af ham, føler sig svigtet og anser det som, at sønnen har vendt troen og skaberen ryggen og nu lever et syndigt liv.

Tara beslutter sig for, at hun også vil på college, mod forældrenes vilje. Hun er 17 år før hun modtager undervisning og hun er mildest talt bagud. I en undervisningsstime spørger hun f.eks. hvad ordet ”holocaust” betyder for det ord har hun aldrig hørt og ved ikke hvad det betyder. Spørgsmålet modtages ikke vel da det opfattes som en benægtelse af, at holocaust har fundet sted.

Hun finder det svært at gå på universitetet i starten, men hun ender med at få stipendiat til Cambridge i England, hvor hun i dag arbejder som professor i historie.

”Oplyst” er en bog om at bryde med familien for at skabe sin egen tilværelse. En familie, der ønsker hun skal indrømme at være besat af satan for at ville have hende tilbage i familien og som benægter at vold og fanatiske eksisterer i deres familie.

”Oplyst” er en hård bog at læse, en bog om afsavn og om at gøre sig fri af arv og miljø og sætte alt ind på at få et bedre liv.

Det er også en bog om de senfølger, der kommer af at opvokse i en dysfunktionel familie.

Vi har her en inspirerende og hjerteskærende bog, som er velskrevet og som fuldt fortjent har høstet ros og anerkendelse.

Læs den, læs den, den er intet mindre end fremragende.

 

lån bogen på biblioteket

The post Oplyst af Tara Westover first appeared on Bogrummet.