Det ser sort ud. Virkelig sort, hvis man skal tro Gudrun Østergaard. “Ord har hærget” er en dystopisk novellesamling, hvor hver enkelt novelle har sin […]

Det ser sort ud. Virkelig sort, hvis man skal tro Gudrun Østergaard. “Ord har hærget” er en dystopisk novellesamling, hvor hver enkelt novelle har sin egen tilgang til hvordan verden kan se ud lige om lidt. Det er ikke en verden jeg har lyst til at leve i.

Forlaget skriver:

I denne novellesamling præsenterer Gudrun Østergaard læseren for glimt af en foruroligende sandsynlig fremtid. Der er fremtidssyner af en verden dækket af hav og permafrost. Der er ildevarslende beretninger om et genkendeligt Danmark, hvor censur, fascisme og racehad lurer under overfladen. Novellerne tager læseren med på en orwelliansk færd, hvor der ikke findes nogen lette svar.

Hovedtemaet i novellesamlingen er klimaforandringer, med en enkelt afstikker til et meget højredrejet Danmark. Sidstnævnte stritter lidt i forhold til hovedparten af bogen, og selv om det er en fremragende novelle, passer den ikke rigtigt ind i samlingen som sådan.

Østergaard har mange forskellige bud på hvor vi ender, hvis vi bliver ved med at sætte lighedstegn mellem klima og politik. I praksis betyder det jo mange ord og ingen handling, og forfatteren har tænkt sig frem til forskellige scenarier for hvad der vil ske inden så længe. Det ser ikke godt ud.

Man kan mene hvad man vil om klimaforandringer og hvorvidt de er menneskeskabte eller ej, men tiden er løbet fra benægterne, og vi er der hvor det vil ende galt. Men hvor er det så?

Gennem en række virkeligt velskrevne noveller, kommer Gudrun Østergaard med en række bud på det. Det er i flere tilfælde en fremtid det er vanskelig at forholde sig til. Men alle noveller giver læseren noget at tænke over. Derfor er “Ord har hærget” heller ikke en novellesamling man bare lige pløjer igennem. Den tager tid at læse, da hver enkelt novelle lige skal have lov at bundfælde sig, inden man kaster sig over den næste.

Gudrun Østergaard er en fremragende novelleforfatter, og selv om hun i dette tilfælde både skal opfinde og beskrive en dyster fremtid, får hun samtidig puttet menneskelighed og indhold i både sine personer og sine noveller.

Jeg ved ikke hvad man skal kalde genren. Nogle noveller har et sci-fi skær over sig, men fællesnævneren er (i de fleste tilfælde) klimaet og klimaforandringerne. Hvis der er noget der hedder cli-fi, må det være den genre “Ord har hærget” hører ind under. Men uanset genre, bør man unde sig selv at læse samlingen. God litteratur giver læseren noget at tænke over, både i forhold til læseren selv, men også i forhold til den verden der omgiver os. “Ord har hærget” gør begge dele, og er derfor god litteratur. Basta!

Forfatter:
Gudrun Østergaard

Forlag:
Kandor

Udgivet:
2019

Sider:
278

Kategori:
Noveller

Anmeldt:
18.12.2019

Anmeldereksemplar fra forlaget

Af samme forfatter