I USA har de en præsident, der sætter Amerika først og vil skide resten af verden en hatfuld. Derfor bliver det en meget summarisk rapport, CIA får skikket afsted til deres svenske kolleger i SÄPO om, at russerne vil forsøge sig med et eller andet initiativ i relation til Sveriges udenrigspolitik. Man er foruroliget i […]
The post Otte måneder af Magnus Montelius first appeared on Bogrummet.

I USA har de en præsident, der sætter Amerika først og vil skide resten af verden en hatfuld. Derfor bliver det en meget summarisk rapport, CIA får skikket afsted til deres svenske kolleger i SÄPO om, at russerne vil forsøge sig med et eller andet initiativ i relation til Sveriges udenrigspolitik.

Man er foruroliget i toppen af den svenske regering; man ved bare ikke helt, hvad man skal gøre og gribe i.

Så sker det hverken værre eller bedre, at den dygtige, men ikke videre succesfulde journalist Nina Wedén får et tip, der sætter hende i stand til at tage et billede af den svenske udenrigsminister Björn ‘Bongo’ Bergvall i intimt selskab med en escortpige.

Exit ‘Bongo’. Men hvem skal så være socialdemokratisk udenrigsminister i et moralsk anfægtet samfund? Et utraditionelt konsulentfirma finder en ganske overraskende kandidat i den idealistiske udenlandssvensker Jacob Weiss, der ganske vist kommer fra overklassen, men har et socialt bevidst hjerte på rette sted. Genialt valg.

Konsulentfirmaet har modtaget en rapport fra den uafhængige headhunter Max Boije om, at der er et mystisk hul på otte måneder i Weiss’ CV, men det ignoreres. En ny udenrigsminister skal på plads nu.

Helt overraskende udnævnes Nina Wedén til den helt uerfarne udenrigsministers nye pressesekretær, og sammen gør de lynhurtigt et scoop, da det lykkes Weiss at få frigivet et svensk gidsel fra en tidligere sovjetrepublik, og Nina får historien ud i pressen på uhørt effektiv vis.

Fra at være en mr. Nobody er Jacob Weiss’ navn pludselig på alles læber. Det samme sker for Nina. Nina, som falder pladask for sin charmerende chef, der heldigvis er udstyret med en ualmindeligt ucharmerende kone.

I kulissen myrdes først en eksilrusser, der havde noget vigtigt at fortælle headhunteren Max Boije. Så hænger Max’ kæreste sig. Så falder en erfaren journalist ud foran et tog.

Med “Otte måneder” har Magnus Montelius skrevet en medrivende og indsigtsfuld politisk thriller om internationalt magtspil og helt almenmenneskelige interesser i verden af i dag, set fra et svensk perspektiv.

I gamle dage havde man kaldt denne type historie for en spionroman, men tiden er løbet fra den slags koldkrigeriske betegnelser. Og dét, selv om mål og midler er præcis de samme som dengang, spionerne kom ind fra kulden.

Lån bogen på biblioteket

 

The post Otte måneder af Magnus Montelius first appeared on Bogrummet.