Jørn Jensen har skrevet en ny lærerig serie om natur og miljø. Der er udkommet fire bøger i serien, som hedder Pas på naturen. Fra bøgernes bagsidetekster (Fie er erstattet med Liva): 1. Spiser dyr plastik?: “Liva og Johan har fundet en kanin. Den er viklet ind i plastik. Nu skal al plastik samles op.”… Læs mere Pas på naturen 1-4 af Jørn Jensen

Jørn Jensen har skrevet en ny lærerig serie om natur og miljø. Der er udkommet fire bøger i serien, som hedder Pas på naturen.

Fra bøgernes bagsidetekster (Fie er erstattet med Liva):

1. Spiser dyr plastik?: “Liva og Johan har fundet en kanin. Den er viklet ind i plastik. Nu skal al plastik samles op.”

2. Stiger havet?: “Vandet slår ind over molen. Liva og Johan vil ned til havnen. De vil se, hvor højt vandet når op.”

3. Smager laver godt?: “Alle i klassen har bagt knæk-brød. Deres lærer har givet dem noget særligt mel. Det ved de bare ikke.”

4. Smelter isen på polerne?: “Så kom der endelig sne på skibakken. Det er bare ikke rigtig sne. Det er blevet for varmt i vejret. Det er kunstig sne.”

Billede af: Spiser dyr plastik? og Stiger havet? af Jørn JensenSpiser dyr plastik? og Stiger havet? af Jørn Jensen

De fire bøger har alle et lixtal på 13. De er på grund af sværhedsgraden ikke til de allerførste læsere, men til de læsere, som har knækket læsekoden – her er mit bud fra 8-9 år, alt efter hvor langt man er nået med læsningen. Emnerne er dog meget aktuelle og relevante, så jeg tænker, at bøgerne med formidling og dialog også vil kunne bruges til børn, der endnu ikke kan læse bøgerne selv.

Billede af: Smager larver godt? og Smelter isen på polerne? af Jørn JensenSmager larver godt? og Smelter isen på polerne? af Jørn Jensen

Kim Dalsgaard har lavet de fine illustrationer, som alle fylder et dobbeltopslag.  Illustrationerne er med til at understøtte handlingen, og de kan være med til at hjælpe læseren lidt på vej, hvis teksten bliver for svær.

Billede af: Opslag i Spiser dyr plastik? af Jørn JensenOpslag i Spiser dyr plastik? af Jørn Jensen

Pas på naturen kombinerer fakta og skønlitterær letlæsning. Den første del af bøgerne tager udgangspunkt i en skoleklasse, der på forskellige måder arbejder med og i naturen. Den sidste del består af korte faktuelle oplysninger om emnet, suppleret med forslag til ord/emner man kan søge frem på nettet for at læse mere.

Billede af: Opslag i Smelter isen på polerne? af Jørn JensenOpslag i Smelter isen på polerne? af Jørn Jensen

Det fungerer rigtig godt med faktadelen, hvor læseren får hjælp til at udforske emnerne noget mere. Det, at der bliver givet gode hints til søgeord i stedet for at lægge links ind, får både læseren til at føle sig mere selvhjulpen og de får trænet deres færdigheder på nettet, og samtidig er der ikke risiko for “døde links”.

Som skrevet tager Pas på naturen læserne med på opdagelse i naturen, hvor man får mere viden om klimaændringer, forurening, global opvarmning, madspil og naturbeskyttelse – og er på den måde med til at øge læsernes bevidsthed om disse vigtige emner. Pas på naturen lægger op til dialog og søgen efter yderligere oplysninger, og serien kan være et godt supplement til alle de nyheder, der måske oftest er for voksne, men som børn alligevel hører og ser.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine5 af 6 stjerner /Tine

Spiser dyr plastik – 1
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772148465
Udgave: 1. udg. 2020
Sider: 41

Stiger havet? – 2
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772148472
Udgave: 1. udg. 2020
Sider: 41

Smager laver godt? – 3
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772148489
Udgave: 1. udg. 2020
Sider: 41

Smelter isen på polerne – 4
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772148496
Udgave: 1. udg. 2020
Sider: 41

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.