Ytringsfrihedsforkæmperne fra PEN America har udgivet en rapport, der opfordrer forlag og forfattere til at undgå selvcensur som følge af moralsk kritik

PEN America, der arbejder for ytringsfriheden, har udgivet en rapport ved navn ‘Booklash: Literary Freedom, Online Outrage, and the Language of Harm¨.

I rapporten fortæller organisationen om de positive tendenser i forhold til, at forlag arbejder med repræsentation og social ansvarlighed på en mere aktiv måde end tidligere. Dette skyldes f.eks. den fokus bevægelser som Black Lives Matter og #MeToo har haft.

Omvendt advarer PEN America også om nye tendenser i USAs bogmiljø, for der er i stigende grad læsere, der har holdninger til, hvilke bøger, der skal være lovlige og til, hvem, der må skrive om hvad.

En ting, der påpeges, er de mange bogforbud, som man ser flere steder i USA i disse år og som ofte finder vej til mediernes overskrifter. En anden ting, som PEN America peger på, er de mange kritikere, der mener, at forfattere kun kan fortælle de historier, der vedrører deres egen identitet og erfaringer. Begge ting kan medfører større kampagner på de sociale medier, hvor der opfordres til boykot og tilbagetrækninger af de pågældende bøger.

Alle har selvfølgelig lov til at have deres mening, understreger PEN America, men de to ting kan gør det svært for forlag og forfattere i forhold til, hvordan man skal forholde sig rent moralsk i forhold til bøger, der potentielt kan virke stødende. Særligt fordi, at debatterne på de sociale medier kan stikke af i en grad, der gør, at forlag og forfattere kan føle sig tvunget til at tage reagere enten ved undskyldninger eller tilbagetrækninger.

Alt sammen giver det næring til selvcensur, hvilket mindsker forfatternes kreative frihed og fantasi. Derfor opfordrer PEN America til, at branchen udstikker en kurs, der passer på den litterær frihed og som undgår at give efter for presset om at tilbagetrække bøger på grund af indhold, som nogle anser for stødende.

– Som samfund skal vi være i stand til at have en åben debat om bøger uden at nægte læsere muligheden for at læse dem og komme til deres egne konklusioner, konkluderer PEN America.

Hele rapporten kan læses her: ‘Booklash: Literary Freedom, Online Outrage, and the Language of Harm’