I en ny rapport beretter PEN America om 2.500 forbud mod bøger i skoleåret 2021/22. Antallet er en markant stigning og vækker bekymring hos organisationen.

Fra d. 1. juli 2021 til 30. juni 2022 blev mere end 2.500 bogforbud udstedt i 138 skoledistrikter i 32 stater og berørte næsten 4 millioner elever. Staten Texas havde langt det højeste antal bogforbud med 801 forbud efterfulgt af Florida med 566 forbud. PEN America definerer et bogforbud som “enhver handling, der træffes mod en bog baseret på dens indhold og som et resultat af forældre- eller samfundsudfordringer, administrative beslutninger eller som reaktion på direkte eller truede handlinger fra lovgivere og andre statslige embedsmænd”. Kort sagt en beslutning, der gør bøger med bestemte emner mindre tilgængelig for studerende.

Af de “forbudte” bøger indeholder 41% af disse LGBTQ-temaer eller personer, og 40% af bøgerne har hovedpersoner eller andre fremtrædende karakterer, der har en anden hudfarve end hvid. 75% af de forbudte bøger er fiktion, og næsten halvdelen er rettet mod unge voksne.

I rapporten bemærker PEN America, at der er 50 grupper, der aktivt arbejder på at begrænse adgangen til visse bøger. Rapporten vurderer, at 20% af bogforbuddene, som rapporten dokumenterede, er direkte konsekvens af disse grupper. Derudover anslås det, at de samme grupper har påvirket yderligere 30% af forbuddene.

Suzanne Nossel, der er administrerende direktør for PEN America, sagde på en pressekonference tidligere på ugen, at selvom der findes fuldt lovlige kanaler for forældre og skoledistrikter til at diskutere, hvilke læringsmaterialer der er alderssvarende, så afspejler rapporten, at der foregår et bevidst forsøg på at skabe panik og en følelse af, at der sker noget på vores skoler, som er farligt.

PEN America blev grundlagt i 1922 og har siden bredt sin kamp for ytringsfrihed i litteraturen til mere end 100 centre på verdensplan. Den danske afdeling stod for nyligt sammen med Gyldendal bag en marathon-oplæsning af Salman Rushdies værk De sataniske vers. 

Kilde: Literary Hub