Lige siden jeg vendte sidste side i Helenes krig, har jeg ventet utålmodigt på fortsættelsen, for hvordan ville det gå Helene og hendes kamp for både friheden og kærligheden? Nu er ventetiden endelig ovre, og …

Lige siden jeg vendte sidste side i Helenes krig, har jeg ventet utålmodigt på fortsættelsen, for hvordan ville det gå Helene og hendes kamp for både friheden og kærligheden? Nu er ventetiden endelig ovre, og jeg blev bestemt ikke skuffet. Der er både spænding og kærlighed for alle pengene.

I Helenes befrielse er vi nået til krigens sidste år, og tingene spidser til for Helene, modstandsfolkene i Kannibalgruppen og Helenes forhold til den dansk/tyske soldat Johan. Tyskerne sætter alt ind på at arrestere frihedskæmperne, og Helenes gruppe føler jorden brænde under sig, især fordi de er sikre på, at de har en stikker iblandt dem, men hvem?

Helene fortsætter sit forhold til Johan under stort hemmelighedskræmmeri, for det vil være en katastrofe, hvis hendes familie, venner eller Kannibalgruppen finder ud af, at hun ser en tysk soldat i smug. En dag går det imidlertid galt, og Helene er nødt til at flytte til Jylland for at være sikkerhed. Hun kan dog ikke leve med at have mistanken om, at hun er stikkeren, hængende over hovedet og beslutter at sætte alt ind på at rense sit navn. Hun har bare ingen anelse om, hvordan hun skal bevise sin uskyld, og én ting er helt sikkert – det er bestemt ikke ufarligt at gøre forsøget.

Helenes befrielse er en spændende skildring af livet i Danmark under 2. verdenskrig, frihedskæmpernes arbejde og hvad de risikerede for at kæmpe for et frit Danmark. Selvom jeg har læst meget både fag- og skønlitteratur om krigen, var der stadig ting at lære – fx havde jeg aldrig hørt om, at man gik med bjælder på skoene for at kunne høre hinanden i de mørklagte gader.

Bogen handler dog ikke kun om krigen, men lige så meget om de svære valg, Helene må træffe, og om svære familieforhold, brudte bånd, kærlighedens magt og krigens pris. Jeg var rørt til tårer af beskrivelsen af den aften, hvor frihedsbudskabet lød, og hvordan alle festede og fejrede det i gaderne. Jeg ved ikke, om der kommer flere bøger i serien, men jeg håber virkelig, at vi får lov at følge Helene i efterkrigsårene, hvor det skulle afgøres, hvem der skulle straffes, og hvem der skulle hyldes for deres gerninger.

Pernille Juhl, Helenes befrielse, People’sPress, 310 sider, udkommer 24. august 2020