I dag på 75-årsdagen for annonceringen af Danmarks befrielse udgives den første bog i serien Helenes krig, som er en spændende serie om Helene og danskernes liv under besættelsen i 1940-45. Filmrettighederne til Helenes krig …

I dag på 75-årsdagen for annonceringen af Danmarks befrielse udgives den første bog i serien Helenes krig, som er en spændende serie om Helene og danskernes liv under besættelsen i 1940-45. Filmrettighederne til Helenes krig er allerede solgt, og efter at have læst bogen er jeg meget spændt på at se filmatiseringen. Det kan kun blive godt.

I bogen følger vi den unge jurastuderende Helene, som lige er startet på universitetet. Hendes forældre har egentlig kun givet hende lov til at læse jura, fordi de håber, at hun finder en egnet ægtemand på studiet. Helene er dog kun interesseret i at blive den bedste i sin årgang – i hvert fald indtil hun møder Jonna, som tager hende med på cafeen Kannibalen og introducerer hende for en gruppe viljestærke unge mænd, der ikke har tænkt sig at acceptere tyskernes besættelse af Danmark.

I starten tager Helene og Jonna ikke besættelsen så tungt. De tager endda til bal med en masse tyske soldater. Her møder Helene Johan Bischoff, en ung sønderjyde, som desværre har tysk statsborgerskab og derfor er indkaldt til den tyske hær. Efter den ene aften har Helene mere end svært ved at få Johan ud af hovedet, men langsomt vendes hendes opmærksomhed mod modstandskampen, og hun kommer med i modstandsgruppen Kannibalgruppen. I starten trykker og omdeler de blot illegale nyhedsblade, men efterhånden som krigen trækker ud, begynder gruppen at engagere sig i farligere aktiviteter, og Helene er et af deres stærkeste kort.

Hun tænker dog stadig på Johan, og da hun møder ham igen ved et tilfælde, viser det sig, at han heller ikke har kunnet glemme hende. Men er det muligt at have et forhold til en tysk soldat, samtidig med at hun er del af modstandsbevægelsen?

Jeg nød virkelig denne bog. Helene er en interessant karakter, og hun går gennem en rivende udvikling fra at være den pæne, artige pige, der altid gør det rigtige og ærer sine forældre, til at være en viljefast, stærk kvinde med sine meningers mod. Hun følger sit hjerte og gør det, hun mener, er rigtig – også selvom hendes forældre ville smide hende ud, hvis de vidste, hvad hun egentlig bruger sin tid på.

Derudover giver bogen et fængslende indblik i livet i København under besættelsen – hvordan tyskerne gennem årene blev mere og mere synlige i gadebilledet, og hvordan frygten greb befolkningen, i takt med at tyskerne blev mere aggressive og gik hårdt efter at fange og henrette alle modstandsfolk. Hvis du kan lide litteratur om 2. verdenskrig, er dette helt sikkert en bog for dig. Bogen indeholder både spænding, historie og kærlighed, og jeg var rigtig godt underholdt hele vejen igennem. Så godt, at jeg lige nu synes, der er alt for længe til august, hvor næste bog i serien udkommer.

Pernille Juhl, Helenes krig 1, People’s Press, 289 sider, udkommer 4. maj 2020