Dansk Forfatterforening støtter forfatter Arne Herløv Petersen, hvis dagbøger hemmeligt er blevet kopieret og nægtes destrueret.

Mandag og tirsdag fortsætter retssagen, hvor forfatter Arne Herløv Petersen har sagsøgt myndighederne i en strid om dagbøger, der indgik i en spionsag, skriver Ritzau.

I 1981 beslaglagde PET Arne Herløv Petersens dagbøger efter et uanmeldt besøg på Langeland, hvor møder mellem forfatteren og sovjetiske ambassadefolk skulle have fundet sted. Arne Herløv Petersen nægtede sig skyldig i ulovligt at have samarbejdet med en fremmed efterretningstjeneste, og der blev aldrig rejst en straffesag. Senere er det kommet frem, at KGB havde givet ham dæknavnet Palle.

Men her 40 år senere er det sidste kapitel ikke skrevet i historien, for PET fortalte ikke Arne Herløv Petersen, at man havde taget kopier af fra de tilbageleverede dagbøger, og at disse sidenhen er blevet overdraget til Rigsarkivet. Først i 2009 blev Arne Herløv Petersen opmærksom på eksistensen af kopierne, men PET og Rigsarkivet har hidtil nægtet at destruere kopierne, og derfor er myndighederne blevet sagsøgt af forfatteren med støtte fra Dansk Forfatterforening i en sag, som sætter individets rettigheder overfor staten på spidsen.

Efter flere afvisninger om destruktion er sagen blevet henvist fra byretten til landsretten. Det skyldes, at sagen anses for at være principiel. Især drejer den juridiske dyst sig om Arne Herløv Petersens ophavsret til sine dagbøger. Men også om respekten for hans privatliv ifølge Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

I følge Politiken har Dansk Forfatterforening bekræftet at retssagen er udskudt til en senere dato.

Foto: Niels Gether Nielsen

Kilde: Ritzau