Den danske journalist Peter Christensen har med denne bog leveret en sand juvel, der bør finde vej til bogreolerne hos alle, der interesserer sig for undersøgende journalistik. Med stor grundighed gennemgår han ni af efterkrigstidens …

Den danske journalist Peter Christensen har med denne bog leveret en sand juvel, der bør finde vej til bogreolerne hos alle, der interesserer sig for undersøgende journalistik. Med stor grundighed gennemgår han ni af efterkrigstidens største journalistiske afsløringer gennem blandt andet interviews med hovedpersonerne. Et enormt fodarbejde, som bindes sammen på fornemste vis.

Vi får naturligvis et kapitel om Watergate-afsløringerne. Det suppleres af otte andre fortællingerne om blandt andet folkemordet i Srebrenica, massakren i Sabra og Shatila og afsløringen af de såkaldte panama papers for ganske få år siden.

Peter Christensen giver os en grundig indføring i hver af de store historier. På den måde slipper vi for at læse bøger om hver enkel historie, men får dem alligevel fortalt. Og det er jo ganske fint. For selvom Watergate stadig er nummer et, så er der også begået meget andet mageløst afslørende journalistik gennem årene. Med ”Scoop” får Peter Christensen sat spotlys på nogle af de andre helt store afsløringer.

Bogen er skrevet af en dansk journalist på dansk. Og det er vi glade for. Men hvis jeg var forfatteren og forlaget, så ville jeg se at få oversat bogen hurtigst muligt. For de ni historier er internationalt kendte begivenheder, der har fundet sted i fremmede lande med udenlandske journalister i hovedrollerne. Da bogen samtidig er sublimt skrevet og bygger på unikke interviews med hovedpersonerne, så bør den uden tvivl have et større internationalt publikum.

Men vi takker for at have været de første til at læse denne perle ud i litteratur om journalistik.

Peter Christensen: Scoop – Fra Watergate til Panama Papers. Nedslag i journalistikkens verdenshistorie. Gyldendal 2017. 348 sider.