Jeg tror ikke, vi kommer tættere på ren religion inden for sport end med denne bog. Ikke alene handler den om motorsport, hvilket i sig selv har en bred og broget følgerskare. Bogen koncentrerer sig …

Jeg tror ikke, vi kommer tættere på ren religion inden for sport end med denne bog. Ikke alene handler den om motorsport, hvilket i sig selv har en bred og broget følgerskare. Bogen koncentrerer sig om Formel 1, som for entusiaster nærmest er helligt. Men vi skærer lige kagen én gang til og specialiserer os i Ferrari i Formel 1. Det kan næppe blive smukkere.

Og vi kender alle sammen mindst én, der er helt vild med Formel 1, gør vi ikke? Jeg selv kender flere. Mens min egen interesse ligger mere bredt inden for sport, så ligger Formel 1 eksempelvis meget højt på min søns liste. Han er 18. Og nåh ja. Også hos vores nabo. Han er 73.

Peter Nygaard har siden 1982 intenst fuldt Formel 1-sporten, og ikke nok med at han har skrevet stort set alt, hvad der er værd at skrive om sporten; han har også taget flere billeder, end vi kan tælle. Og for lige at toppe den op, så har han opkøbt flere ældre fotoarkiver og har samlet alt sit fotomateriale under ’Grand Prix Photo’.

Alle fotos valgt til denne monsterudgave af en bog er fra Grand Prix Photo, og derfor er bogen rigt og smukt illustreret. Bogen er 36 cm høj, 29 cm bred og næsten 7 cm tyk. Sådan en moppedreng er ikke alene den geniale gave til enhver motorsportsinteresseret. Den er også som skabt til alle de fabelagtige fotos.

Men det er langt fra fotos alene, du får, når du køber denne bog. Du får hele historien om Ferraris deltagelse i Formel 1, lige fra det første VM i 1950 og frem gennem historien med sejrene, nederlagene, skæbnerne, tragedierne og de store triumfer beskrevet gennem de imponerende figurer, der gennem historien har sat sig bag rattet i bilen med Den Stejlende Hingst – en perlerække af profiler, der rent sejrsmæssigt kulminerede med Michael Schumachers fem VM i træk fra 2000 til 2004 for Ferrari.

Formel 1 har en meget dramatisk historie. Navne som Ronnie Petterson, Niki Lauda, Ayton Senna og flere andre flimrer for øjnene, når vi tænker på, hvad sporten bringer med sig af farer og risici. Men netop Schumacher, Alain Prost og senest Lewis Hamilton er nogle af dem, vi bedst husker, når vi tænker på de store kørere og triumferne. Filmbranchen har også kastet deres lys på sporten i de seneste år, først med det store hit ”Rush”, der satte opgøret mellem Niki Lauda og James Hunt i søgelyset, og senest med filmen ”Ford vs. Ferrari”, der tager de tidlige år for Ford i Formel 1 op i den store film med Matt Damon og Christian Bale.

Bogen er det perfekte opslagsværk, og skulle du have et solidt kaffebord, så passer den perfekt herpå. Sidder du og bladrer dig igennem alle årene og placeringerne for Ferrari og de øvrige deltagere i VM op gennem årene, så bliv dog ikke skuffet, hvis du ikke finder en liste for 2008. af en eller anden årsag er det årstal ikke med over listen af vindere. Til gengæld bliver du nærmest blændet af de mange fantastiske fortællinger og de flotte fotos. Og du bliver med stor sandsynlig også betaget af hele den måde, bogen er bygget op på. Dette er et sandt mesterværk.

Peter Nygaard: ”Ferrari i Formel 1”, Forlaget Lindhardt og Ringhof, 736 sider, udkom november 2020.

Læs også:
Jakob Fälling: Pionerer og verdensmestre – Danmarks Motor Union gennem 100 år
Villy Poulsen: Fynske motorbaner
Jens Jessen: Tyske motorcykler i sort-hvid og farver
Villy Poulsen: Danske motorcykler
Randy Leffingwell og Darwin Holmstrom: Harley Davidson Motor Co.