Alle de store krige i moderne tid har efterladt sig en kulturel arv. Soldater bearbejder deres oplevelser i skønlitterære værker, krige analyseres i faglitteratur og dokumentarprogrammer, og på biograflærreder og streamingtjenester er der et overflødighedshorn …

Alle de store krige i moderne tid har efterladt sig en kulturel arv. Soldater bearbejder deres oplevelser i skønlitterære værker, krige analyseres i faglitteratur og dokumentarprogrammer, og på biograflærreder og streamingtjenester er der et overflødighedshorn af film og serier. Sådan er det også med Vietnamkrigen, og måske i særdeleshed med netop denne krig. Verdens stærkeste supermagt tabte sin første krig nogensinde til et lille land på den anden side af jorden.

Vietnam var et land, der i mange amerikaneres øjne var en tilbagestående nation, altovervejende bosat af risbønder og uden en egentlig hær. Men politisk og militært var Vietnam vigtig, for de politiske doktriner forudsagde, at hvis én nation falder til kommunismen, så udløser det en dominoeffekt, hvor andre lande følger efter. Derfor gik amerikanerne ind og blandede sig i det, der i manges øjne var en borgerkrig mellem et kapitalistisk Sydvietnam og et Nordvietnam, der orienterede sig mod Sovjetunionen og kommunismen.

Fælles for mange amerikanske romaner og film om krigen er den voldsomme desillusion, der soldater efterhånden, som de erkender, at krigen er meningsløs, og at man skulle have holdt sig langt væk. Erkendelsen forstærkes af den stigende indenlandske modstand mod krigen, efterhånden som den skred frem. Mange krigsveteraner blev hånet og bebrejdet for deres indsats, når de vendte hjem – i stærk modsætning til den heltedyrkelse andre blev mødt med efter 2. verdenskrig og Koreakrigen.

Philip Caputo er en af de tidligere soldater, der har været meget kritisk over for krigen, og A Rumor of War (på dansk ’Krigslarm’) er en klassiker inden for genren. Caputo meldte sig som ung mand til marinekorpset inspireret af beretninger om heltemodige soldaters indsats i amerikanske krige, og for at slippe væk fra det kedelige forstadsliv. Soldaterkarrieren var en mulighed for fornyelse, for at realisere sit potentiale og vokse som mand og menneske. Og samtidig skulle han kæmpe for en værdig sag, nemlig at holde kommunisterne fra at vinde terræn i Asien. Han gennemfører den ydmygende og voldsomme træning i marinekorpset og glæder sig til at skulle bruge sin uddannelse i nationens tjeneste. Mødet med krigen bliver dog radikalt anderledes end han forestillede sig. Udmarvende junglemarcher i fugtig varme med fjender, der forsvinder som dug for solen. Papirarbejde, hvor han registrerer oplysninger om døde amerikanske soldater efterfulgt af endnu flere krigshandlinger forrår ham gradvist. Han ender med at være anklaget for en krigsforbrydelse, men anklagen bliver dog frafaldet. Men idealismen er væk, drømmen om at tjene et moralsk højere formål er blevet til et mareridt

Caputo forlod marinekorpset i 1967 og uddannede sig som journalist. I 1975 var han tilbage i Vietnam, hvor han dækkede Saigons fald og amerikanernes tumultagtige flugt ud af landet.
’A Rumor of War’ er et rystende og ærligt blik på en krig og på, hvad der sker med de mennesker, som deltager i den. Den rummer mange af de temaer, som er behandlet i andre film og bøger og fortjener at blive læst for dens alment gyldige gengivelse af omkostningerne ved krigsførelse.

Philip Caputo: A Rumor of War. Arrow Books 1978.