De mange facetter af den norrøne tilbedelse og tro bliver fortolket, fortalt og fantastisk leveret i samarbejde med action, humor og ikke mindst spænding i Malene Sølvstens ventede to’er.

De er ikke for sjov, Ravnenes Hvisken 1 og 2, for det er nogle solide bøger med ikke så lidt handling og ikke så få personer. Og så alligevel. For er der noget, Malene Sølvsten besidder, så er det humor i sin fantastiske fortælling om Anne, Monster, Luna, Od, Elias og alle de andre karakterer i Ravnenes Hvisken-serien.

Bind 2 fortsætter meget pænt, hvor bind 1 sluttede, med et enkelt tidsspring i den ellers kronologiske fortælling, der pænt binder en sløjfe på det handlingsloop, der har fundet sted. Jeg kan som læser beundre dette sproglige trick, selvom jeg ikke er fan af alt for meget nørklen med spring i tid – en udfordring, når det kommer til denne bog, hvis hovedtematik netop er tiden og skæbnens påvirkning af valg i både fortid, nutid og fremtid. Når man som Malene Sølvsten kombinerer fantasyuniverset med krimistrukturen, kan man ikke undgå at få en masse fortællingshuller, løse ender og flagrende handlingstråde – men hun formår til fulde at få dem alle samlet igen!

Historiens hovedperson, Anne Sakarias, er synsk i den forstand, at hun kan se fortiden. Mens hendes tvillingesøster, som hun kan snakke med i drømme, kan se fremtiden. Og når Annes og søsterens syn møder hinanden i drømme, bliver Anne konstant udfordret på de valg, hun tager – for alle valg har en fremtidig konsekvens, og tilsyneladende kommer den skæbne og den fremtid, hun så inderligt forsøger at undgå, kun tættere på, desto mere hun prøver at flygte fra den.

Søsterens fremtidssyn er, hvad der driver Anne til handling, og det er også disse syn, der sender hende igennem (og fra) den ene fare efter den anden. Indimellem kan disse spring og disse mange sammenhænge gå lidt for hurtigt, og indimellem løber Anne ind i personer og situationer, som virker en anelse søgte og ’lette’, men Malene Sølvsten har humoren som sin spidskompetence, og takket være den bliver den ellers meget lange og hektiske handling let og underholdende at læse sig igennem. Handlingen besidder både spænding, overraskelser, romantik, drama, mysterier og ikke mindst en masse farverige personer og kreativt udtænkte fortolkninger af gammel dansk folketro.

Jeg var stærkt underholdt gennem det meste af bogen, særligt de første 300 sider, men da Anne vender hjem igen, mister handlingen pusten, og jeg sad lidt med følelsen af, at bogen burde være stoppet noget før – men samtidig kan jeg også godt se, at det enorme persongalleri og den meget velstrukturerede handling stiller en del krav til sløjfer og opsamling af løse ender, før bind 3 kan lade sig gøre. Men disse sløjfeknuder og opsamlinger er dog også mest det, som den sidste del af bind 2 føles som.

Bogen er flot sat op og grundigt redigeret, jeg fandt kun ganske få fejl, og generelt har jeg frydet mig ved læsningen af uddrag fra Vølven Spådom og de mange grundigt researchede elementer i bogens indhold. Der ligger uden tvivl et kæmpe arbejde bag, og det fornemmer man tydeligt. Det giver handlingen og hele universet en vigtig dybde og bringer hele vores vikingearv op til overfladen igen – en stor tak til Malene Sølvsten for denne fornyelse og for denne spændende fortælling!

Vurdering: 5 ud af 6

Malene Sølvsten: Ravnenes Hvisken 2, 622 sider, 250 kr., Carlsen. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.