Susanne Carlsen er hovedpersonen i Leif Davidsens nye roman, “Ravnens rede”, en gotisk fortælling. Hun er over de 50 og freelance journalist, fordi hun blev fyret fra den avis hun arbejdede på. Hun hutler sig igennem tilværelsen med småjobs og et par samtalebøger og går fra den ene lånte lejlighed til den næste. Manden har […]

Susanne Carlsen er hovedpersonen i Leif Davidsens nye roman, “Ravnens rede”, en gotisk fortælling. Hun er over de 50 og freelance journalist, fordi hun blev fyret fra den avis hun arbejdede på. Hun hutler sig igennem tilværelsen med småjobs og et par samtalebøger og går fra den ene lånte lejlighed til den næste. Manden har forladt hende for en yngre kvinde, der ovenikøbet kunne få børn, og mens hun stalker eksen på Facebook, får hun mere og mere ondt af sig selv: “Jeg var en bitter tudemarie”, men i det mindste er hun klar over det. En dag modtager hun et brev med et godt tilbud; hun skal skrive en rigmands biografi. Han er bosat på et slot i Frankrig lidt ud for Bretagnes kyst. Han og Susanne var for mange år siden kærester, og med hendes finansielle situation i baghovedet var hun ikke længe om takke ja til invitationen.

Davidsen skriver som altid godt, og det er underholdende at læse hans samfundskommentarer, det har altid givet hans bøger den form for autenticitet, som jeg holder meget af. Han får opbygget en spændende stemning, især via beskrivelsen af det gamle slot og dets hemmeligheder. Tidevandets kræfter og de ansatte på slottet er ligeledes med til at opbygge uhyggen. Man kan også bare kaste et blik på den flotte forside, så er stemningen lagt!

Det er forfriskende at Davidsen denne gang har tænkt lidt ud af boksen og på modigste vis har skiftet genre fra de politiske spændingsromaner til den gotiske julefortælling, som han kalder den i efterordet. Og man må endelig ikke glemme det gotiske aspekt når man har læst bogen og tænker, at det godt nok var en jappet og sødsuppe indsmurt slutning. På den vis har Davidsen skrevet en helt igennem klassisk gotisk historie med hvad dertil hører.

Davidsen her ikke skrevet en så kort historie siden debuten “Uhellige alliancer”, og den koster da også kun det halve af normal pris. Jeg vil ikke huske den som en af hans bedste, men var dog alligevel godt underholdt. Vil egne sig godt til at blive læst en mørk og kold vinteraften, med vindens susen i baggrunden.

 

Lån bogen på bibliotek.dk