Kulturministeriet har netop offentliggjort, at man afsætter 400 millioner kroner hen over de næste fire år til øremærkede institutioner og projekter. Boguniverset er kun yderst sparsomt repræsenteret.

”Kulturen er fundamentet for vores samfund – uden kunst, kulturel dannelse og åndelig føde vil Danmark være et fattigt samfund. Regeringens forslag til den kommende finanslov vil give kulturen i Danmark et økonomisk løft,” udtaler kulturminister Mette Bock i en pressemeddelelse udsendt i morges.

Efter smalle år med grønthøsterbesparelser på 2 % er kulturlivet skåret ned til sokkeholderne, men nu kommer der en lysning. Men ikke for alle kulturformer.

Det meste af boguniverset glimrer ved sit fravær i regeringens nye tiltag – faktisk optræder kun Det Kgl. Bibliotek på listen, og det er i forbindelse med ønsket om styrkelse af samarbejdet med universiteterne.

De kulturbærende, nationale institutioner i Danmark – udover Det Kgl. Bibliotek blandt andet Statens Museum for Kunst, Nationalmuseet, Rigsarkivet og Det Kongelige Teater – er de primære støttemodtagere. Desuden er der for eksempel fokus på kultur for børn og unge og i udsatte boligområder, scenekunst, museer, kunstneriske uddannelser (tilsyneladende kun film), teatre og orkestre.

Der er meget at at glæde sig over – men der kunne være mere!

Den samle liste over støttetiltag kan læses her.