Hvad ville du gøre om, hvis du kunne leve dit liv igen? Det er et tankeeksperiment, som flere forfattere og filmskabere har leget med gennem tiden. I ’Replay’ af Ken Grimwood får den 43-årige mand Jeff Winston muligheden, da han … Læs resten →

Hvad ville du gøre om, hvis du kunne leve dit liv igen? Det er et tankeeksperiment, som flere forfattere og filmskabere har leget med gennem tiden.

I ’Replay’ af Ken Grimwood får den 43-årige mand Jeff Winston muligheden, da han dør af et hjerteanfald i 1988. Han vågner op igen i 1963, hvor han er 18 år og har hele livet foran sig. Da han indser, at han får muligheden for at gøre alting om igen, benytter han straks chancen for at bruge sin viden om de kommende sportsresultater og tjener hurtigt store summer på at spille. Men hans held strækker sig ikke nødvendigvis til alle facetter af livet, og selvom han forsøger at leve sundt, dør han alligevel på præcis samme tidspunkt som 43-årig. Han vågner op igen som 18-årig og kan atter begynde forfra – men hvad vil han så gøre anderledes denne gang?

Der er helt sikkert noget fascinerende ved tidsrejser – uanset om det drejer sig om at rejse i tiden for at ændre verdenshistorien eller ’bare’ for at ændre sin egen skæbne. I ’Replay’ drejer det sig ved første øjeblik kun om én persons skæbne, men som bekendt skal man ikke ændre meget, før det påvirker andre mennesker, og det er også, hvad Jeff må sande – på godt og ondt. Selvom fokus hele tiden er på ham, så er det tydeligt, at hver gang han forsøger at påvirke sin egen skæbne – direkte eller indirekte – så påvirker det også hans omgangskreds.

Historien belyser meget fint dilemmaet med, at man måske godt kan ændre visse ting til det bedre (for eksempel ens egen økonomi), men at ikke nødvendigvis er alle ændringer, man bryder sig om. Når man ændrer sit eget liv, er det ikke sikkert, at alle de gode ting følger med. Måske møder man ikke sin store kærlighed i andet forsøg, måske bliver man uvenner med sin bedste ven, måske dør et nært familiemedlem. Der er så mange faktorer, der er med til at forme et godt liv, og det er meget svært at få alt til at gå op i en højere enhed – også selvom man ved ’alt’, fordi man har levet det liv én gang før.

Jeg var ret spændt på, hvordan historien ville udvikle sig og ikke mindst, hvordan den ville ende. Heldigvis havde forfatteren formået at strikke en virkelig spændende, nuanceret og tankevækkende historie sammen, og selv den svære slutning endte med at være en ganske elegant løsning.

’Replay’ er et glimrende eksempel på en sci-fi-roman, der formår at skabe en unik og tankevækkende historie. Bogen er muligvis ikke nær så samfundskritisk i forhold til det tidspunkt, den er skrevet på, men dens problematisering af menneskets evige jagt på lykke vil være aktuel til alle tider.