“Efter nogen tid får hun øje på en mand. Først da han nærmer sig, lægger hun mærke til hans utålelige grimhed. Hun væmmes ved at stå der ved rækværket med manden, der nærmer sig, men …

“Efter nogen tid får hun øje på en mand. Først da han nærmer sig, lægger hun mærke til hans utålelige grimhed. Hun væmmes ved at stå der ved rækværket med manden, der nærmer sig, men hun er ikke i stand til at flytte sig. Det lyder som han siger tatovøren og klitoris, men det er uklart.”

“Tatovøren og klitoris” er en grafisk roman skabt af tegneseriekunstneren Rikke Villadsen med et treårs arbejdslegat fra Statens Kunstfond i ryggen. Det er der kommet et både meget smukt og foruroligende værk ud af, hvor Villadsen har fordybet sig i drømmenes mærkværdige mørke i en uhyggelig, næsten mareridtsagtig fortælling om kompleksiteten ved at være menneske og kvinde.

Hovedpersonen hedder Rikke, ligesom forfatteren. Gennem hele fortællingen har hun insisterende sin bluse trukket op over sine blottede bryster. Hendes øjne er malet med en klovneagtig makeup. Hun er det fortalte menneske – som her gøres til et blottet menneske, der klovnagtigt søger efter sin identitet. Klitoris, der som bekendt er et sanseorgan, er blevet et slags anker i hendes tvivl. Men det betyder ikke, at der vælter rundt med klitorisser i bogen. Tværtimod.

Tegningerne er mesterligt smukke. De er tegnet med blyant, og består af mange lag, der giver dem en malerisk dybde. Nogle af tegningerne ser rå og næsten skitseagtige ud, og har en næsten naivistisk karakter. Andre af billederne er meget detaljerede, og indeholder i sig selv en stor kompleksitet, der raffineret understreger historien. Villadsen benytter mesterligt papirets stoflighed ved at arbejde mange gange oven på det samme billede – der hviskes ud og tegnes igen og igen, så billedet får en dybde, der kan minde om et oliemaleri. Et kæmpe arbejde, der har taget kunstneren cirka tre år at skabe.

Udover replikkerne i de klassiske talebobler indeholder bogen også små tekststykker, som sammen med tegningerne er med til at hvirvle op i spørgsmål om skam, seksualitet og identitet. En spændende bevægelse mellem tekst og billede. Et af disse tekststykker, handler netop om klitotis – det er kapital fire, kaldet “Korea 1954”:

“Måske er tiden kommet nu, til at holde den STORE tale om klitoris. Og jeg mener ikke klitoris, der skal gnides og gnubbes til en eller anden kedsommelig terminal orgasme, det klimaks er mandens fortælling! Jeg mener, klitoris som firbenet sanseorgan, der kan revolutionere verden.”

Hele bogen er et stort tvivlsspørgmål om, hvorvidt identitet og seksualitet er en konstrueret ting, eller om der også findes en mere naturlig kropslig, måske biologisk iboende størrelse i os, der former vores identitet. Det er komplekst og hamrende interessant tænkt og fortalt. På en gang bliver værket både et feministisk opråb og omfavnelsen af dets paradoks.

Læs bogen, og lad dig overrumple af en både sublim, syg, morsom, virtuos og kvalmende kraftudfoldelse, der gang på gang på får læseren til at spærre øjnene helt op – ligesom vores hovedperson Rikke gør det. Er hun os? Er vi klovnen? Famler vi klovnagtigt i blinde. I så fald – skal klitoris være kvindens anker?

Rikke Villadsen (f. 1976) har i de sidste år markeret sig stærkt som en af Danmarks mest originale tegneseriekunstnere med værker som “ind fra havet” (2011), “Et knald til” (2014) og “3 piger” i samarbejde med Bjørn Rasmussen i 2018. De to første grafiske romaner er oversat til engelsk. I 2015 modtog Rikke Villadsen det 3-årige arbejdsstipendium fra Statens Kunstfonds Litteraturudvalg.

Rikke Villadsen: Tatovøren og Klitoris, Fahrenheit, 184 sider, august 2019.